Kongres nesmí způsobit rozdělení ODS, tvrdí europoslanec Zahradil

Hradec Králové - S blížícím se termínem kongresu Občanské demokratické strany se stále častěji diskutuje o vlivu výsledku volby nového předsedy na budoucí situaci ODS. V posledních dnech se dosavadnímu předsedovi strany podařilo získat podporu v několika krajských organizacích. Ke kandidátskému duu Topolánek-Bém se zatím nikdo další nepřidal. Ať už volba dopadne jakkoliv, výsledek nesmí zapříčinit rozkol a následné rozštěpení strany, jak uvedl europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Doufám, že ten, který vyjde z klání jako poražený, přijme výsledek se ctí a bude i s vítězem dál spolupracovat na stranické politice,“ uvedl Zahradil v rozhovoru pro ČT. Současný vyslanec občanských demokratů v Evropském parlamentu varuje před rozpolceností strany, která může po stranickém kongresu vyústit ve vůli skupiny členů založit novou stranu. Vznik euroskeptické strany by podle Zahradila neměl ovlivnit voličskou základnu ODS, klid do řad občanských demokratů však určitě nevnáší. „Neobávám se vzniku takového uskupení, strana s programovou euroskepsí by své voliče měla sbírat jinde, než u příznivců ODS,“ doplnil Zahradil. 

Právě nadcházející kongres by se měl podle Zahradila stát odrazovým můstkem nového přístupu ODS k politice. „Ta v krajských a senátních volbách doplatila na neschopnost správně vysvětlit reformní kroky vlády, svou roli sehrála také účinná kampaň sociálních demokratů. Časté výtky ohledně nabubřelosti či arogance znamenají nekomunikativnost, neschopnost vysvětlovat reformy,“ zdůraznil europoslanec.

Ve sporu současného šéfa strany Topolánka s prezidentem Václavem Klausem vidí Zahradil problém odlišných rolí obou aktérů. Jakožto hlavní přestavitel výkonné moci má Topolánek v mnoha ohledech těžší pozici pro své jednání. Odchod Klause z ODS se však Zahradilovi nejeví jako jediný možný lék na krizi ODS, neboť je se stranou stále silně propojen.

Podle europoslance Zahradila není třeba současnou situaci vyostřovat kvůli schvalování Lisabonské smlouvy, jejíž termín ratifikace není třeba uspěchat. Je i přes zdrženlivý postoj přesvědčen, že nadcházející kongres či jiné příležitosti nemají sloužit k nátlaku na členy parlamentu k sjednocení hlasů. „Mnoho lidí z ODS včetně mě není z Lisabonské smlouvy nadšeno, nemyslím si však, že bychom měli poslance k něčemu tlačit. I přes to půjde při hlasování hlavně o politickou taktiku“ zdůraznil.