Soud s Kulínským se odkládá na leden, sbormistr se nedostavil

Praha - Pražský vrchní soud dnes odročil odvolací proces s bývalým sbormistrem Bohumilem Kulínským na leden. V pátek poslal omluvu, že je po operaci žaludečního vředu. Někdejší šéf Bambini di Praga dostal v dubnu za pohlavní zneužívání a útisk sboristek tříletou podmínku a desetiletý zákaz činnosti.

Kulínského pustili z vinohradské nemocnice 24. listopadu poté, co ho operovali kvůli prasklým žaludečním vředům. Podle lékařů je teď ve stabilizovaném stavu. Bývalý sbormistr však poslal senátu další zprávu, ze které vyplývá, že bude pravděpodobně muset podstoupit další zákrok. Soudce si trochu postěžoval, že ho Kulínský informoval pozdě a řekl, že jednání obhajoby považuje za arogantní. Kulínský se chce svého odvolacího řízení účastnit, soudce proto nařídil další jednání na 13. ledna.

Obhájce: Kulínský je nevinný, státní zástupce žádal 8,5 let 

Proti verdiktu královéhradeckého krajského soudu se odvolali Kulínského advokát i státní zástupce, a tak kauza doputovala k pražskému vrchnímu soudu. Oba zpochybňují výpovědi sboristek, kterým soud uvěřil. Naopak odborníci, kteří se věnují práci s mládeží, označili trest za nepřiměřeně nízký.

Bývalý sbormistr věhlasného sboru Bambini di Praga podle soudu zneužíval členky souboru na zájezdech. Celkem to mezi lety 1984 a 2004 bylo 40 dívek. Soud mu ale neprokázal těžkou újmu na zdraví dívek nebo ohrožování výchovy mládeže. S šesti dívkami podle spisu souložil, tři z nich byly mladší 15 let. Státní zástupce navrhoval pro dirigenta 8,5 roku vězení. Sbormistr po celou dobu stíhání trval na své nevině.