Policie ukončila protest Poláků na přechodu s Ukrajinou, čekací doby jsou minimální

Varšava/Medyka - Blokáda polsko-ukrajinského hraničního přechodu v Medyce skončila zásahem policie. Poláci na přechodu protestovali proti změnám celních předpisů, které omezují vývoz cigaret a alkoholu z Ukrajiny. Policie několik lidí zadržela.

Obyvatelům pohraničí se nelíbí, že podle nového celního předpisu, který začal platit 1. prosince, může turista jednorázově přenést z Ukrajiny do Polska pouze jednu láhev alkoholu místo dvou a jen dvě krabičky cigaret a nikoliv kartón jako doposud. Z pašování levných ukrajinských cigaret přitom doposud žily stovky lidí.

Pašování se stalo tak běžné, že dokonce někteří představitelé místní samosprávy kritizují ostřejší předpisy, které Polsko zavedlo na základě nařízení Evropské unie. „Ti lidé musí z něčeho žít, v našem regionu je vysoká nezaměstnanost a práce se hledá těžko,“ míní někteří radní příhraničního města Přemyšl. „To není pašování, ale normální práce, z níž živím rodinu,“ vysvětlil osmatřicetiletý Darek z Přemyšlu.

Poláci poukazují na to, že z levných cigaret beztrestně žijí Ukrajinci, kteří pašují celé kartóny například ve vlaku, který jede z Ukrajiny do Polska přes přechod v Dorohusku. Krabičky nacházejí celníci za topením, v podlaze, na střeše a v dalších úkrytech. „Bohužel vlak stojí v Dorohusku jen dvě hodiny a za tu dobu stihneme zkontrolovat jen několik vagónů, cigarety objevíme pokaždé,“ popsali celníci.

Na přechodu v Medyce protestovalo od nedělní půlnoci do dneška podle policie okolo 250 osob. Překročit hranice nemohli pěší ani automobily. V současné době je podle informací pohraniční stráže přechod činný a čekací doby na odbavení z Polska na Ukrajinu jsou minimální.