Hašek: Otevření Fakultní nemocnice v Bohunicích je potěmkiáda

Brno - Primátor Brna Roman Onderka i hejtman Michal Hašek jsou připraveni o problematice snížení počtu traumacenter v České republice jednat i na nejvyšší politické úrovni. S verdiktem ministerstva se nehodlají smířit ani hejtmané Pardubického a Zlínského kraje. Rozhodnutí o zrušení traumatologických center v Úrazové nemocnici Brno a jejich přestěhování do Fakultní nemocnice V Bohunicích považují za nešťastný krok, který odporuje současným možnostem bohunické nemocnice i jihomoravské koaliční dohodě ČSSD s ODS. Zaměstnanci Úrazové nemocnice Brno dnes kvůli odebrání statutu traumacentra uspořádali demonstraci. Slavnostní otevření Bohunic proběhne ve čtvrtek 4. prosince.

Primátor města Roman Onderka považuje zrušení traumacentra za ránu pod pás: „Úrazová nemocnice je unikátní zařízení s vysoce kvalitním zdravotnickým týmem, které spravovalo obrovské území zasahující do oblastí Vysočiny i Zlínska.“ Prostory v bohunické nemocnici jsou podle Onderky naprosto nedostačující. V Úrazové nemocnici v současnosti leží 180 pacientů, v novém sídle je zatím kapacita zhruba na 30 míst a některé prostory ještě nejsou schváleny: „Ministr navíc hodlá přestěhovat stroje z dosavadního traumacentra do nového sídla.“

Na demonstraci se odpoledne sešlo asi 100 pracovníků a příznivců nemocnice. Drželi transparenty a na bundy si lepili samolepky s nápisem „Úrazovku nedáme“. Nakonec zablokovali i vchod do nemocnice. Šéfka nemocničních odborů Lenka Doležalová uvedla, že ani po odebrání statutu traumacentra z nemocnice neodejde. Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause se v novém traumacentru v Brně-Bohunicích počítalo s využitím CT přístroje z Úrazové nemocnice.

Podle zaměstnanců jsou oddělení nemocnice i v poslední den provozu traumacentra zaplněná a odvoz přístrojů by pacienty bezprostředně ohrožoval na zdraví i životech. Podle Doležalové jsou proto odhodláni přístroje bránit vlastním tělem a nemocnici hlídat: „Přes živá těla prostě nic neodvezou. Nedovolíme, aby se z této nemocnice odvezl jediný přístroj.“

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že obavy zaměstnanců jsou zbytečné a žádné násilné stěhování prý neplánuje. Podle šéfa rezortu Julínka má zdravotnické zařízení sloužit především k léčení lidí, ne k exhibici nějakého primátora. Vzápětí rezolutně odmítl nějaké ústupky ze svých záměrů s traumacentry.

Ministerstvo: Úrazové nemocnici chybí lékařské odbornosti

Brněnský primátor hodlá o nastalé situaci v případě potřeby jednat v nejvyšších politických kruzích. Problém vidí také ve znění krajské koaliční smlouvy s ODS, která klade zachování Úrazové nemocnice za jeden ze základních pilířů. Pokud by se ODS ke statutární změně traumacentra zachovala lhostejně, spolupráci na krajské úrovni by to mohlo vážně ohrozit.

Proti rušení traumacentra ostře vystupuje i ČSSD v čele s hejtmanem Michalem Haškem. „Se závěry auditu nebyli seznámeni ani lidé z Úrazové nemocnice, ani Jihomoravský kraj, ani město Brno,“ řekl ČT Hašek. Kraj podle něj nebyl informován ani o přesunutí traumacentra do Bohunic, kde navíc zatím chybí i spinální jednotka, kterou mají všechna traumacentra mít. Slavnostní otevření nemocnice v Bohunicích proto Hašek označil za potěmkiádu. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Markéty Hellerové se ale nejedná o žádné rozhodnutí od stolu: „Těžce zranění pacienti potřebují komplexní péči a musí ji mít okamžitě. V Úrazové nemocnici nejsou schopni zabezpečit všechny požadavky, které jsou na traumacentrum kladeny.“ V nemocnici například podle Hellerové nemají všechny lékařské odbornosti, což je základní požadavek traumacentra.

Další osud nemocnice má v rukou Senát

Michal Hašek:

„Komise byla dopředu ustanovená s tím, aby závěr byl, že Úrazovka má být ukončena a že se má stěhovat traumacentrum do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice.“

V současnosti Úrazové nemocnici schází hlavně rekonstrukce nemovitostí. Problémem však je, že zřizovatelem je stále ministerstvo zdravotnictví, které má o zdravotnických stanicích na jižní Moravě jiné plány. Odebrání statutu traumacentra má i další důsledky, může nemocnici zkomplikovat obnovu přístrojového vybavení. Podle Onderky se mohlo zařízení jako traumacentrum ucházet o evropské dotace a získat na nákup techniky 80 milionů korun. Nyní tato možnost zanikla.

Zákon, který umožňuje převod Úrazové nemocnice na město, už ve sněmovně prošel. Další bitva o nemocnici se přesouvá do Senátu. Rozhodnutí by mohlo padnout už na nejbližší schůzi, která začíná 10. prosince.