Chomutovská MHD bude dražší, cestující se dočkají nových autobusů

Chomutov – Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova, který zajišťuje městskou hromadnou dopravu v tomto dvouměstí, příští rok zdraží jízdné. Jízdenky placené hotově i elektronickou peněženkou budou dražší o dvě koruny. Dražší budou také časové kupony. Společnost chce tržbami z vyššího jízdného zaplatit nákup a rekonstrukci autobusů a trolejbusů. Ta si podle generálního ředitele Dopravního podniku Jiřího Melničuka v příštích pěti letech vyžádá více než 300 milionů korun.

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova, který provozuje trolejbusy a autobusy, zdražoval i na začátku letošního roku. Tehdy vedení firmy krok zdůvodnilo navýšením spodní sazby daně z přidané hodnoty a zdražováním elektřiny a nafty.

V chomutovských ulicích by se během příštích čtyř let mělo objevit osm krátkých a čtyři kloubové nízkopodlažní autobusy za 90 milionů korun. Generální oprava tří kloubových trolejbusů a nákup sedmnácti nových vozů v příštích pěti letech vyjde na 212 milionů korun.

Cestující se v roce 2010 dočkají zásadní změny tarifu. Jednotné jízdné bez ohledu na ujetou vzdálenost by měl nahradit systém založený na časovém jízdném.

Vydáno pod