Zkratka mezi Ústím a Litoměřicemi se otevře nejdříve za dva roky

Ústí nad Labem – Krajská silnice, která spojuje ústecký Sebuzín s Litoměřicemi a místní řidiči ji s oblibou využívají jako zkratku, jež se vyhýbá Lovosicím, je už rok a půl uzavřená. V létě 2007 se propadl její povrch a od té doby se nic viditelného nestalo. Odpovědní lidé ale odmítají, že by nic nedělali – nejprve se propad vozovky vyšetřoval, potom úředníci zjišťovali, jak ji opravit. Zkratka z Ústí nad Labem do Litoměřic by ale měla být průjezdná nejdříve v roce 2010.

Po kolapsu silnice se ukázalo, že pod silnicí jsou sklepy. „Do února následujícího roku se havárie prošetřovala,“ uvedla mluvčí ústeckého krajského úřadu Veronika Kindlová.

Když vyšetřování skončilo, rozhodli se projektanti, že bude lepší postavit obchvat Sebuzína a kritickému místu se vyhnout. „Je jednodušší a také bezpečnější jít cestou toho obchvatu,“ řekla Kindlová.

Na plánované trase přeložky ale stojí historická kaplička, kraj tedy začal jednat s majiteli sousedních pozemků o jejich prodeji. To se podle starosty ústeckého Střekova Vlastimila Žáčka podařilo: „Jsem rád, že se zachránila kaplička a že lidé pozemky uvolnili kraji.“

Původně předpokládaná oprava silnice v Sebuzíně tak nakonec vyjde zhruba na padesát milionů korun. Nová přeložka by měla být hotová zhruba za dva roky.