Viník útoků na Romy? Podle aktivistů Stehlíková

Praha - Romští aktivisté jsou přesvědčeni, že za další případné snahy extremistů zaútočit na Romy, podobné jako v listopadu v litvínovském Janově, by byla přímo zodpovědná ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Uvádějí to v dopise, který místopředseda vládní rady pro záležitosti romské komunity a místopředseda sdružení Dženo Ivan Veselý zaslal premiérovi Mirku Topolánkovi. Stehlíková jejich obvinění odmítá. Obvinění aktivistů považuje za bizarní.

Romové již minulý týden navrhli odvolání Stehlíkové z funkce. „Z pohledu romské komunity je důsledkem způsobu 'řešení' janovského problému paní ministryní přímé ohrožení dalších romských komunit a samotných Romů pochody a útoky členů radikálního hnutí,“ uvádí se v dopise. „Svoji neznalost dané problematiky (Stehlíková) projevila v minulosti řadou výroků, které byly a jsou pro Romy zcela nepřijatelné a za které se následně omlouvala,“ prohlásil Veselý.

Stehlíková tak podle něj narušila „bazální důvěru“ Romů. Navíc podle jeho názoru před zájmy Romů vždy upřednostňovala zájmy své politické strany; rovněž podle nich „fatálně selhal“ projekt vládní agentury pro sociální začleňování ve vyloučených lokalitách.

Podle Veselého však Stehlíková zejména nezvládla právě řešení situace v janovském sídlišti obydleném z velké části Romy, kam 17. listopadu pochodovali extremisté. Jejich akce vyústila v ostrý střet s policií, vyžádal si 16 zraněných. „Jediným výsledkem nepokojů je, že se paní ministryně omluvila, že Janov měl být zařazen do zvláštního pilotního projektu, čímž přislíbila městu mimořádný penězovod do dané lokality,“ vysvětlil Veselý. Podle něj tím Stehlíková „nastavila model k vydírání České republiky obecními zastupitelstvy“.

Recept aktivistů: vládní zmocněnec pro otázky romské komunity

Veselý navrhuje zřídit funkci vládního zmocněnce pro otázky romské komunity s rozšířenými pravomocemi oproti těm, jež má nyní Stehlíková. Tento model se podle něj již osvědčil v sousedním Slovensku. Větší pravomoci by podle něj měla mít rovněž vládní rada pro záležitosti romské komunity, jejíž členové by se své práci v ní měli věnovat profesionálně. Protože se podle něj neosvědčil dosavadní projekt agentury, měl by se vypracovat přesný koncepční systém hodnocení romských grantů ve spolupráci s Nejvyšším kontrolním úřadem.