Ani Obama nemůže zviklat Paroubkův odmítavý postoj k radaru

Praha - Ani stanovisko ministrů zemí NATO, ani argumenty nového prezidenta Spojených států Baracka Obamy nemohou ovlivnit negativní postoj ČSSD ke stavbě amerického radaru v Brdech. Po dnešním setkání s představiteli občanské iniciativy Ne základnám to potvrdil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

„My budeme dál podporovat ten názor, že tato základna na území České republiky je zbytečná,“ uvedl Paroubek. Postoj sociální demokracie podle něj nezmění ani středeční „vágní prohlášení“ ministrů zemí NATO. Sociální demokraté Paroubkovými slovy také nehodlají čekat na to, co řekne prezident Obama. Předseda ČSSD považuje za rozhodující pro sociální demokracii, že si základnu nepřejí čeští občané.

Přitom se šéf nejsilnější opoziční strany vyhýbá odpovědi na otázku, zda by se sociální demokraté po vyhraných volbách pokusili smlouvy o radaru se Spojenými státy vypovědět. „Vypovědět jakoukoliv mezinárodní smlouvu je velmi složité,“ uvedl.

ČSSD nechala ve svých řadách již dvakrát odpovídat na to, zda si členové přejí radar v Brdech. Pokaždé dostalo vedení strany rezolutní zamítavé stanovisko. Členové sociální demokracie rovněž volají po všeobecném referendu o americké základně. Ústřední výkonný výbor ČSSD již doporučil sociálnědemokratickým zákonodárcům, aby smlouvy o radaru s USA v parlamentu odmítli.