Nepřizpůsobivé rodiny z Janova čekají kontroly

Litvínov - Litvínovská radnice chystá kontroly nepřizpůsobivých rodin z panelového sídliště Janov, které svým chováním obtěžují sousedy. Cílem každodenní terénní sociální práce ve vytypovaných ulicích a domech je přísný postup proti jedincům narušujícím mezilidské vztahy. Podle starosty Litvínova Milana Šťovíčka jim bude případně hrozit i vystěhování.

Pro město jsou přijatá bezpečnostní opatření finančně i personálně náročná. Všechny náklady zatím hradila litvínovská radnice, peníze ale městu slíbil i vicepremiér Čunek a ministryně Stehlíková. „Ombudsmana Motejla, který navštívil sídliště ve středu, jsme požádali zejména o legislativní pomoc,“ doplnil Šťovíček.

Město má volné kapacity ve dvou ubytovnách pro nepřizpůsobivé obyvatele. „Další místa není problém vytvořit. Nebudeme nadále tolerovat lidi, kteří se neumějí chovat, jsou bezohlední vůči svému okolí, ničí majetek či neplatí nájem. V janovském sídlišti město byty nemá, úzce však spolupracujeme s vlastníky domů,“ uvedl starosta.

Radnice zavedla už v březnu vyplácení části sociálních dávek formou poukázek, většina klientů bydlí právě v Janově. Město však narazilo na kritiku zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové. Dávky podle ní radnice vyplácí plošně a nezkoumá, zda je klient skutečně zneužívá, či ne.