Topolánek odmítá volbu vedení ODS jen na jeden rok

Praha - Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek odmítá požadavek některých členů strany, aby na nadcházejícím kongresu občanští demokraté volili vedení jen na jeden rok. Uvedl to v rozhovoru, který dnes uveřejnil server Lidovky.cz. Topolánek připustil, že by byl ochoten řídit stranu na přechodnou dobu, neměla by však být kratší než dva roky.

Volbu na jeden rok prosazují některé krajské organizace ODS s tím, že po ukončení české předsednictví Rady EU by se konal nový volební kongres, na které by se volilo nové vedení strany včetně předsedy a lídra pro volby do sněmovny. Topolánek však v rozhovoru uvedl, že ODS v této chvíli žádného nového lídra nemá. „Že bychom ho vyrobili za necelý rok, o tom silně pochybuji,“ prohlásil.

Podle něj nikdo nebude do vedení kandidovat s vědomím, že je tam „pouze na špinavou práci, na největší problémy a nechá si okopávat kotníky, jako to bylo předtím“.

On sám bude usilovat, aby mandát předsedy byl plnohodnotný. „Prostě odmítám nastupovat do funkce s tím, že moje odpovědnost bude neomezená a mandát omezený,“ řekl Topolánek. Dodal, že je ochoten dělat krizový management a krizové řízení na přechodnou dobu, ale nemyslí si, že by ta přechodná doba byla kratší než dva roky.

Předseda občanských demokratů v rozhovoru připustil, že počítá s možností vzniku nových stran, ale nepovažuje je za hrozbu pro ODS. „Nevěřím, že by nějaká velká část relevantních politiků ODS byla ochotna jít do takovéhoto nejistého projektu, který navíc výrazně připomíná tu Unii svobody a sarajevský atentát,“ uvedl.

„Nemůžeme si dovolit nechat stranu ležet ladem“

Za jeden z důvodů porážky ODS v nedávných krajských a senátních volbách označil Topolánek v rozhovoru to, že strana nezvládla přechod z opozice do vlády.

„Část vrcholové reprezentace odešla do vlády a ti lidé tam skutečně pracují 24 hodin denně. A v mezidobí se o stranu vlastně nikdo nestaral. Nesmí se opakovat to, co jsme podcenili zřejmě všichni: nemůžeme si dovolit nechat stranu ležet ladem,“ varoval Topolánek.

Volební kongres ODS začne v pátek večer, volby nového vedení strany jsou naplánované až na neděli.