Pražská ODS chce, aby kongres zakázal schválení Lisabonské smlouvy

Praha - Regionální sněm pražské ODS přijal usnesení, v němž zavazuje v Praze zvolené poslance a senátory občanských demokratů, aby v parlamentu zabránili přijetí Lisabonské smlouvy reformující Evropskou unii. Po jednání sněmu to novinářům řekl předseda pražské ODS a primátor Pavel Bém, podle kterého usnesení v podobném duchu navrhnou pražští straníci i na víkendovém kongresu ODS.

Proti přijetí podobného usnesení se už tento týden vyjádřil premiér a současný předseda strany Mirek Topolánek, se kterým se v neděli Bém utká o post předsedy strany. Lisabonskou smlouvu také kritizuje prezident Václav Klaus, který v blížícím se klání jasně straní Bémovi.

„Je to zavázání poslanců a senátorů za Prahu hlasovat proti ratifikaci Lisabonské smlouvy,“ vysvětlil Bém novinářům. Usnesením pražská ODS zřejmě zavázala k odmítnutí smlouvy i premiéra Topolánka, který ji sám v Lisabonu podepsal.

Podle Béma je ale v Topolánkově případě situace složitější. „Podle všech pravidel a stanov on je poslanec nejen tam, kde byl zvolen do Poslanecké sněmovny, ale tam, kde je registrován jako člen,“ poznamenal Bém. Topolánek je registrován v ODS Moravskoslezského kraje.

Poslanec Petr Bratský, který byl na jednání pražské ODS přítomen, ale zdůraznil, že poslanecký slib skládal na ústavu a podle toho se zachová. „Budu hlasovat podle svého přesvědčení, ale to se možná bude dosti blížit názoru pražského sněmu,“ podotkl zákonodárce.