ODS opustil Václav Klaus, otec zakladatel

Praha - ODS je neodmyslitelně spjata s Václavem Klausem, kterého nejen média, ale i mnozí straníci nazývají otcem zakladatelem. Image strany ztělesňující program a vize Václava Klause a tak trochu strany jednoho muže občanským demokratům vydržela řadu let. Václav Klaus si totiž v 90. letech minulého století vlastně vytvořil stranu k obrazu svému. Stranu však po prohraných volbách v roce 2002 opustil. Novým šéfem strany se stal Klausem příliš nemilovaný Mirek Topolánek. Od té doby Václav Klaus, který se nakonec stal prezidentem, pohlíží stále častěji kritickýma očima. Nicméně je třeba připomenout, že Klause dostali na Hrad právě občanští demokraté a ti za ním, i přes různé výhrady, pořád stojí. Proto po Klausově oznámení, že se vzdává funkce čestného předsedy, zavládla u části delegátů lítost.

Do větších problémů se Klaus dostal až jako předseda menšinové vlády po roce 1996, kdy musel čelit nejen koaličním partnerům, ale i vnitrostranickým odpůrcům. Neshody kolem financování ODS pak vyvrcholily tzv. sarajevským atentátem, kdy Jan Ruml a Ivan Pilip vyzvali Klause k rezignaci. Jeho vláda sice padla, ale Rumlovi se Klause na kongresu ODS porazit nepodařilo a občanští demokraté v nadcházejících předčasných volbách v červnu 1998 skončili na druhém místě hned za sociální demokracií.

Klaus již sice nehrál v politice hlavní roli, ale dovedl obratně získávat vliv na politickém dění - uzavřením opoziční smlouvy a ziskem funkce předsedy sněmovny. Svou politickou kariéru jako by uzavřel odchodem z čela strany, nicméně posléze ohlásil svou prezidentskou kandidaturu a v boji o prezidentské křeslo překvapivě uspěl, a to hned dvakrát. „Uvědomuji si plně vážnost této věci, uvědomuji si plně, co to znamená, jakou odpovědnost na sebe beru a neříkám to lehkým tónem, neříkám to, aniž bych věděl, o co skutečně jde“ komentoval své první zvolení Klaus.

Topolánkova ODS pomohla Klausovi dvakrát na Hrad

Na Hrad Václavu Klausovi dvakrát pomohl nový šéf strany Mirek Topolánek, kterého Václav Klaus označil v legendární esemesce za „prázdného a falešného“. Od počátku mezi prvním a druhým předsedou ODS panovalo napětí, které gradovalo právě před kongresem.

Petr Bratský:

My máme svoje názory, já myslím, že je i fér, aby pan prezident vyslechl třeba nové názory, které vznikají v naší politické straně, ale aby byl stále naší součástí. Aby se od nás nedistancoval, to by určitě znamenalo, že jsme se někam odchýlili úplně špatně.

Tpolánkova ODS sice podpořila Klause v boji o Hrad, ten však na své straně zvlášť v poslední době pořád něco kritizuje. ODS se totiž vydala jiným směrem, než by strana šla v čele s Václavem Klausem. Topolánek také stojí v čele strany v jiné éře než Václav Klaus - a logicky čelí jiným výzvám a problémům. Ústupky koaličním partnerům i rozpory na poli Evropské unie - to jsou témata, která dělí prvního a druhého předsedu ODS. Letošní volební neúspěch občanských demokratů ovšem ukázal rozpory mezi prezidentem a současným vedení strany ještě výrazněji. „Jedním ze vzkazů, který jsem si v těchto volbách, v jejich výsledcích přečetl například já, bylo sdělení, že si voliči přáli změnu,“ komentoval volební neúspěch prezident.

Klausův odchod byl avizován již dříve

I přesto, že prezident politiku ODS kritizuje, je mezi občanskými demokraty pořád vnímán jako otec zakladatel a člověk, který má v ODS stále své stoupence a také vliv. „Já věřím, že pro většinu členů ODS je Václav Klaus zakládajícím mužem, který tu stranu založil, má náš respekt, důvěru, atd. Čili jeho vliv je ještě v ODS velmi výrazný,“ přibližuje pozici Klause místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Rozporuplnými reakcemi nešetřili ani další představitelé širšího vedení ODS. Nicméně doufají, že odchod tak výrazné osobnosti z vlastních řad nezpůsobí ztrátu určité části voličů, především silně pravicových. „Lidé nás volí kvůli námi prosazovanému programu a vládní politice, v tomto směru by odchod Klause snad nemusel vadit,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. 

Členská základna ODS se ale proměňuje. V poslední době do strany přišly tisíce nových členů, kteří už nutně nemusí být vyznavači „ortodoxního klausismu“ a politika duchovního otce ODS je jim čím dál víc vzdálená. Napjaté vztahy s vedením strany Václav Klaus demonstroval i lavírováním, jestli navštívit víkendový kongres ODS. Nicméně jako studená sprcha zapůsobila na občanské demokraty zpráva, že Václav Klaus by mohl ODS opustit a případně podpořit jinou, novou stranu. Podle politologů však vznik nové strany s podporou Klause by ODS ani moc ohrozit nemusel. Podpora prezidenta totiž může přinést novému subjektu i negativní efekt. ODS by naopak mohla ukázat, že je schopna fungovat bez pečlivého dohledu tatíčka-zakladatele a že se od Václava Klause dokázala emancipovat.