Záznam z napjatého jednání českého prezidenta s europoslanci byl zveřejněn

Praha - Po včerejším chladném jednání prezidenta České republiky s delegací Evropského parlamentu (EP) se hradní úřad rozhodl na svých internetových stránkách zveřejnit záznam tohoto setkání. Záznam mimo jiné přibližuje slovní přestřelku mezi šéfem frakce evropských zelených Danielem Cohn-Benditem a hlavou českého státu. Takový tón jednání podle něj na Pražském hradě nezazněl po desetiletí. Prezident chtěl dokonce z debaty s europoslanci odejít, nakonec se ale vrátil.

Roztržku vyprovokovali zástupci evropských zelených, kteří přinesli prezidentovi jako dárek vlajku Evropské unie, i když dobře věděli, že Klaus je euroskeptik. Prezidentovi poradili, ať si vlajku pověsí na Hradě. Během diskuse mu navíc začali klást otázky, které se týkaly případného založení nové politické strany Libertas. Daniel Cohn-Bendit se měl Klause zeptat i na to, jak si stojí ve vztahu s irským euroskeptikem Ganleym. Prezident mu nechtěl vůbec odpovědět, vazby mezi sebou a Ganleym nechtěl komentovat. „Takový tón a styl jednání s hlavou našeho státu nezazněl po desetiletí,“ uvedl vedoucí Kanceláře prezidenta Jiří Weigl.

„Jak se můžete scházet s člověkem, o němž není jasné, kdo ho platí? Ve vaší funkci se s ním nemáte co scházet. Je to muž, jehož finance pocházejí z problematických zdrojů a chce je nyní použít na financování své volební kampaně do EP,“ vyjádřil se Cohn-Bendit na adresu irského euroskeptika.

Jednání se kromě Klause, předsedy EP Pötteringa, šéfa Severské zelené levice Wurze a Cohn-Bendita zúčastnili také předseda Strany evropských socialistů Martin Schulz, předseda Aliance liberálů a demokratů pro Evropu Graham Watson, spolupředseda Unie pro Evropu národů Brian Crowley, Hanne Dahlová ze skupiny Nezávislost a demokracie či pozorovatelka v Konferenci předsedů Irena Belohorská.

Zveřejnění záznamů z politických jednání je výjimečné. V posledních dnech se v týdeníku Reflex objevil údajný záznam rozhovoru premiéra Mirka Topolánka a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se za to francouzské straně omluvil.