Brněnská KDU-ČSL doporučila senátorům podpořit převod ÚN na město

Brno - Senátoři z KDU-ČSL možná v Senátu podpoří převod Úrazové nemocnice ze státu na Brno. Ke kladnému hlasování je vyzvala brněnská organizace strany. Senát bude zákon projednávat tento týden. Brno o získání nemocnice, kterou chce ministerstvo zdravotnictví zrušit, usiluje několik měsíců.

Primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) věří, že norma projde. O budoucnost nemocnice se nebojí. I když jí ministerstvo minulý týden odebralo status traumacentra, může podle něj fungovat jako nemocnice specializovaná na léčbu úrazů a pohybového aparátu.

Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka si ale městští radní berou moc velké sousto. Ministr také minulý týden v Brně kritizoval, že se město na převod zařízení dostatečně nepřipravuje. Nemá například dojednané úhrady od pojišťoven na příští rok.

Na rozvoji nemocnice se chce podílet i Jihomoravský kraj 

Podle Rychnovského je sice nemocnice velkým soustem, potřebnou modernizaci ale podle něj nebude nutné dělat naráz. Problém úhrad od pojišťoven odmítl. O penězích prý není možné ze strany města naostro jednat, dokud se neví, zda zákon projde. Předběžné konzultace ale podle náměstka nesvědčí o tom, že by s úhradami měl být problém: „Pojišťovny jsou schopny financovat nemocnici dále a nasmlouvat péči. Hovořil jsem o tom s některými řediteli místních poboček a neviděl jsem tam žádný velký rozpor.“

Na rozvoji nemocnice se chce podílet i Jihomoravský kraj vedený sociálními demokraty. „Je to zásadní posun, protože v minulosti se kraj k nemocnici stavěl zády. V případě, že kraj bude pomáhat a bude investovat, myslím si, že se nemocnice dá udržet,“ dodal Rychnovský.