V Českých Budějovicích se za MHD začne platit mobilem

České Budějovice - Největší novinkou pro cestují v českobudějovické městské hromadné dopravě příští rok bude zřejmě možnost platby jízdného mobilním telefonem. Služba bude v provozu pravděpodobně od dubna. V novém jízdním řádu, který začne platit od 14. prosince, také přibude noční spoj do Mladého a Nových Hodějovic. Jízdné se příští rok nezdraží, informovali zástupci Dopravního podniku města České Budějovice.

V první polovině roku by měl být zaveden nový způsob platby jízdného prostřednictvím mobilních telefonů, a to jak pomocí datových přenosů, tak v podobě SMS jízdenek. Službu, jíž by se dalo platit i například parkovné, připravuje radnice. „Nyní je ukončeno výběrové řízení a je vybrán dodavatel. Odhadujeme, že služba by mohla začít od 1. dubna,“ uvedl manažer divize ekonomika a podpůrné služby DPMČB Bohumil Matouš.

V nových jízdních řádech bude hlavní novinkou zavedení nové noční linky číslo 52, která bude obsluhovat jižní část města. „Z ostatních změn je tam rozvolnění spojů, abychom reagovali na individuální dopravu, která houstne. Je tam i částečné zrušení souběhů odjezdů spojů od nádraží,“ vysvětlil ředitel dopravního podniku Lubomír Půlpán. Na požadavek obce Homole se také zvýší počet spojů na lince číslo 6.

Přestože náklady na dopravu se každoročně zvyšují a město příští rok přispěje na ztrátu podniku 205,7 milionu korun, jízdné se pro cestující nezdraží. Základní jízdenka bude stát stejně jako letos 12 korun.

Změny ale čekají cestující o svátcích. Na Štědrý den skončí provoz postupně mezi 17:00 a 18:00 a na Silvestra o dvě hodiny později. Výjimkou budou trolejbusové linky číslo 2, 3 a 9, které pojedou v rozsahu zhruba polovičním než obvykle.