Ústavní soud zrušil rozsudek nad pěstiteli konopí

Brno - Ústavní soud dnes zrušil rozsudek nad Hanou Tichou a Mojmírem Miklicou, kteří měli na zahradě 499 rostlin konopí, ze kterého se vyrábí marihuana. Soudy původně oběma po vleklém procesu uložily podmíněné tresty. Teď musí kauzu znovu řešit Krajský soud v Hradci Králové. Pěstitelé ani jejich zástupci se dnešního vyhlášení nezúčastnili. Důvodem zrušení rozsudku je to, že soudy neshromáždily důkazy, že pěstitelé konopí skutečně dále upravovali s cílem získat drogu.

„Z odůvodnění napadených rozhodnutí nelze zjistit, o jaký skutkový základ je opřen závěr, že stěžovatelé neoprávněně vyrobili omamnou látku. Dovození znaku úmyslné výroby omamné látky ze samotného faktu pěstování rostlin konopí setého není přesvědčivé,“ uvedla soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová. Obecné soudy tak nyní musí znovu vrátit k dokazování.  

Postoj české justice a společnosti ke konopí se v posledních letech liberalizuje. Nejvyšší soud se například letos postavil za pěstitele konopí, kteří účinné látky obsažené v rostlině používají k samoléčbě. Vláda připravuje nový trestní zákoník, v němž mají za marihuanu hrozit mírnější tresty než za jiné drogy.

„Preferuji svobodu jedince a jeho zodpovědnost, čili myslím si, že je na čase, aby společnost jedince tolik nekontrolovala vůči marihuaně, která je zhruba tak riskantní jako alkohol, a měla by být regulována, a ne pod tvrdou represí,“ vyjadřuje stále rozšířenější názor Ivan Douda z Drop in.

Rozhodování soudů však zůstává rozkolísané. Například překladatelku Libuši Bryndovou soud v Táboře potrestal podmínkou za inhalování konopné drti, což je údajně zneužití konopí ke toxikomanii. Bryndová tvrdí, že si konopím léčila artritidu i astma. Krajský soud má brzy řešit její odvolání.

Soudy musejí pečlivě dokázat, k čemu konopí sloužilo

Ústavní soud se dnešním verdiktem nijak konkrétně nevyslovil k otázce, zda a jakým způsobem mají soudy trestat pěstitele, kteří konopí ani marihuanu neprodávají. „To je věc především Nejvyššího soudu, který musí tu judikaturu hlídat, uhlídat, sjednotit,“ uvedla Wagnerová.

„My počkáme na písemné vyhotovení nálezu a v souladu s ním budeme dále jednat,“ reagoval mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Z nálezu vyplývá to, že soudy musejí ve všech případech pečlivě dokazovat, k čemu konopí sloužilo a že nelze automaticky ztotožňovat pěstování konopí s výrobou drogy.

Proces s Miklicou a Tichou se táhne už delší čas

Miklicu a Tichou obžaloba vinila z toho, že vypěstovali přibližně 499 rostlin konopí. Okresní i Krajský soud v Hradci Králové za to Miklicovi uložily dva roky vězení s odkladem na tři roky, Tichá dostala dva a půl roku se stejně dlouhou podmínkou. Oba obžalovaní popírají, že by konopí pěstovali cíleně pro výrobu marihuany. „Rostlo to tam divoce, to není drogový delikt,“ řekl Miklica.

Poté ale Nejvyšší soud vrátil kauzu k novému projednání. Jeho verdikt sváděl k výkladu, že pěstování konopí, na rozdíl od výroby marihuany, je legální. Soud však vydal prohlášení, že pěstování konopí je stále nezákonné. Uvedl ale také, že nelze ztotožňovat pěstování konopí s výrobou drogy.

Hradecký krajský soud poté upřesnil, že oba pěstitelé konopí sušili s cílem vyrobit drogu a znovu jim uložil podmíněné tresty v délce jeden a půl roku Miklicovi a dva roky Tiché, v obou případech s odkladem na dva a půl roku. Oba potrestaní opět podali dovolání k Nejvyššímu soudu, který tentokrát trest potvrdil.

Jenže podle nynějšího rozhodnutí Ústavního soudu vlastně soudci v Hradci Králové neprovedli žádné nové důkazy. Jen do rozhodnutí doplnili větu, že oba obžalovaní otrhávali listy a květenství a sušením z nich získávali drť, kterou lze kouřit. Podle Ústavního soudu takové doplnění v žádném případě nestačí.