Policisty, kteří chtějí mluvit o Mrázkovi, vyslýchá Langerova inspekce

Praha - Inspekce ministra vnitra předvolává bývalé policisty, kteří pracovali na spisu Krakatice. Vyšetřovatele vyslýchá jen dva dny poté, co detektivové vyzvali prostřednictvím médií ministra vnitra Ivana Langera, aby je zbavil mlčenlivosti a umožnil jim mluvit o obsahu spisu, který monitoroval ekonomické aktivity zavražděného mafiánského bosse a podnikatele Františka Mrázka. Akta mezi jinými obsahují i Langerovo jméno.

České televizi se podařilo zjistit, že inspekce ministra vnitra dnes vyslýchala někdejšího detektiva protikorupčního útvaru Oldřicha Koppa. Další bývalí vyšteřovatelé, kteří se na monitoringu Mrázkových aktivit podíleli, mají před inspekcí stanout příští týden.

Kopp a jeho kolegové byli součástí speciálního operativního týmu, který pod vedením Karla Tichého od poloviny 90. let vyšetřoval aktivity mafiánského bosse Mrázka. Právě v tomto týmu vznikl spis Krakatice, v němž se objevují i jména vrcholných politiků, například Ivana Langera, Miroslava Šloufa nebo Vlastimila Tlustého, kteří měli za Mrázka nepřímo lobbovat v politice. Ze spisu se ztratilo přibližně 1600 stran, některé jeho části letos zveřejnil deník Mladá fronta Dnes.

Ministr Langer tvrdí, že do jednání policejního orgánu v žádném případě nezasahuje. Zatím nechce ani říct, jak naloží s žádostí detektivů o zbavení mlčenlivosti. Argumentuje tím, že zatím žádnou oficiální žádost neobdržel.

Ivan Langer
Zdroj: ČT24