Lékař dostal za vraždu milenky 14 let

Praha - Za vraždu milenky Marcely Sekáčové odsoudil pražský vrchní soud lékaře Vladimíra Mikuše k čtrnácti letům vězení. Potvrdil tím prvoinstanční rozsudek ze září tohoto roku. Muž svou vinu popírá a proti rozsudku se odvolal. Proti dnešnímu verdiktu je možné už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Nad Mikušem již jednou soud vynesl verdikt šesti let vězení za ublížení na zdraví s následkem smrti. Jeho čin tehdy nebyl kvalifikován jako vražda, protože tělo ženy se do tehdejšího rozsudku nepodařilo objevit. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze ale v červnu rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání. Tělo Marcely Sekáčové totiž několik dní před zahájením odvolacího jednání vyplavila Orlická přehrada.

Sekáčová zemřela zvláště trýznivým způsobem 

Milenecký pár se znal z práce. Mikuš podle nepravomocného rozsudku svou bývalou milenku vylákal loni v únoru na schůzku a odvezl na blíže neurčené místo. Tam po ní vystřelil z plynové pistole v úmyslu snížit její obranyschopnost. Svázal jí ruce a nohy drátem, přelepil ústa a nos lepicí páskou a přetáhl jí přes hlavu igelitový pytel. Pitva prokázala, že se Sekáčová udusila. Lékař ji pak měl zabalit do několika dalších pytlů a vložit do předem připravené plastové bedny, do které vyvrtal otvory a zatížil ji kameny, aby lépe klesala ke dnu. Bedna se ale po více než roce objevila na hladině, kde ji našli rybáři.

Po zmizení Sekáčové před rokem a půl se slehla zem i po Mikušovi. Policejní vyšetřování ukázalo, že odcestoval do Německa, kde byl ale na žádost českých úřadů zadržen. Mikuš od začátku trvá na své nevině.