Sociální pracovníci z neziskovek protestovali před ministerstvem práce

Praha - Před budovou ministerstva práce a sociálních věcí demonstrovali pracovníci neziskových pečovatelských organizací. Chtěli upozornit na to, že k nim úřady přistupují nesystémově a nejsou ochotné s nimi jednat. Stávky "Bed In" se účastnilo asi padesát lidí. Už v ranních hodinách mezi ně přišel mluvčí ministerstva Jiří Sezemský a nabídl jim možnost o jejich požadavcích jednat. Akce "Stávka v postelích" spojená s řadou konferencí se konala také v jiných městech České republiky.

Nespokojení pracovníci neziskových organizací zvolili netradiční způsob demonstrace. Před budovu ministerstva postavili postel, v níž se postupně střídali. Někteří z nich se dokonce stylově vybavili pyžamy a nočními košilemi. „Základní myšlenka stávek v postelích pochází od Johna Lennona a Yoko Ono, kteří v sedmdesátých letech tímto způsobem protestovali proti válce ve Vietnamu,“ vysvětlila koordinátorka akce Kateřina Ličková.

„Chceme si jednak připomenout Den lidských práv a jednak si chceme položit řečnickou otázku: 'Dovedeme si představit, že by pracovníci v sociálních službách jednoho dne nevstali z postelí?'“ ptá se Ličková.

„Ministerstvo uplatňuje moc, která hraničí s šikanou“

„Jsme nespokojeni s mocí, kterou stát uplatňuje nad sociálními službami. Je to moc, která hraničí, podle našeho názoru, s šikanou,“ uvedla Ličková. Nechyběly transparenty s nápisy: „Nejsme důležití, dokud nás nepotřebujete“ a „Jde nám o kvalitu a stabilitu sociálních služeb“.

„Nechceme hrát na city, ale chybí nám systémové řešení,“ prohlásil jeden z organizátorů Jiří Kučera. Dále uvedl, že zaměstnancům neziskových organizací chybí zpětná vazba od ministerstva, jeho úředníci jim prý pouze sdělují strohá rozhodnutí. Jako příklad dobré spolupráce naopak uvedl přístup Evropské unie, která jí financované projekty obvykle důkladně vyhodnotí.

Protestujícím vadí zákon o sociálních službách

Organizátorům protestu také vadí současná verze zákona o sociálních službách. Podle nich zákon udržuje stav, kdy se zvýhodňují větší ústavy na úkor neziskových organizací. Zákon zavedl příspěvky za péči, které dostávají zdravotně postižení, kteří jimi platí sociální služby podle svého výběru.

Problém ale je, že v některých lokalitách nemají lidé přístup ke službám a peníze si nechají na přilepšenou. Navíc k menším zařízením sociální péče se příspěvky nedostanou často třeba proto, že jejich klienti na ně nemají nárok. Jde například o psychiatricky nemocné pacienty. Dnešním protestujícím šlo ale především o netransparentní rozdělování dotací a podle nich nedostatečnou komunikaci s ministerstvem.

Pracovníci sociálních služeb doufají, že s nimi začne ministerstvo jednat. Pokud se tak nestane, připraví na  leden nebo únor další protestní akce.

Karel Kučera
Zdroj: ČT24