V Praze lidé protestovali proti rasismu a neonacismu

Praha - Na náměstí Jana Palacha se dnes v podvečer sešlo přes 200 lidí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s rasismem a neonacismem. Shromáždění se konalo při příležitosti 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv OSN. Demonstraci s názvem "Stop neonacismu - Posviťme si na neonacisty" svolalo občanské sdružení Tolerance spolu s Českým helsinským výborem. Na akci pořadatelé promítali záběry z nedávné události na litvínovském sídlišti Janov. Z náměstí se vydal pochod směrem k úřadu vlády a ministerstvu vnitra.

„Domníváme se, že den 60. výročí přijetí tohoto dokumentu je vhodnou příležitostí, kdy můžeme upozornit na rostoucí neonacistické násilí, stejně jako na rasismus, antisemitismus, nesnášenlivost, lhostejnost a nekoncepční politiku vůči menšinám,“ uvedlo sdružení Tolerance a občanská společnost.

Shromáždění podpořila řada dalších organizací a sdružení, mimo jiné například Amnesty International. Neonacistické aktivity jsou podle sdružení v současnosti na vzestupu a mají za cíl likvidaci různých skupin lidí. „Rozpoutávání rasové, etnické, náboženské či jiné nenávisti ohrožuje demokracii, a tedy i každého z nás,“ stojí v prohlášení.

Dnešní demonstrace má dát také najevo nesouhlas s žalostným vztahem mezi romským a českým etnikem. Odpovědnost za současný stav nesou podle sdružení Tolerance a občanská společnost mimo jiné i současní a bývalí politici a úřady. Podle sdružení totiž přibývá sociálně vyloučených lokalit, policie prý navíc podcenila násilný potenciál neonacistického hnutí.

Řečníci varovali před neonacismem

Na prostranství před Rudolfinem se vystřídalo s proslovy několik řečníků. „Nedovolme recidivy nacismu,“ vyzvala například místopředsedkyně Českého helsinského výboru Libuše Šilhanová. Cakl zase popisoval akce pravicových radikálů v Litvínově. „Jejich cílem bylo udělat Janov bílým,“ řekl. Dodal, že v Janově problémy jsou, nelze je ale řešit násilím. Rovněž upozornil na to, že se neonacisté chtějí na litvínovské sídliště vrátit.

Drtivá většina z přítomných se pak přesunula před úřad vlády, kde k lidem promluvila romská novinářka Jarmila Balážová. Dalším řečníkem byl zastupitel Obrnic Radek Grundza, který ujistil přítomné, že když se budou podobné akce pravicových radikálů opakovat, budou Romové postupovat v souladu se zákonem. „A modlím se k Bohu, aby to ustáli,“ dodal. Před ministerstvem vnitra pak vyzval k účasti na sobotní demonstraci v Litvínově. Kalibová po něm uvedla, že by měly být stíhány „neonacistické elity“, které násilné akce v ulicích organizují.

Mladí komunisté za práva bezdomovců

Pouze tři mladí komunisté z rozpuštěného Komunistického svazu mládeže přišli při příležitosti Dne lidských práv na Palackého náměstí v Praze na demonstraci za práva bezdomovců. Žádní lidé bez domova si však cestu na protestní akci při příležitosti dnešního Dne lidských práv nenašli. „Bojí se přijít do centra,“ řekl organizátor setkání Jiří Vancl. Čeho by se měli obávat, však nevysvětlil.

Podle Vancla ve vyspělých západoevropských zemích ubývají bezdomovci, protože jim vlády a radnice velkých měst zařizují ubytování. Pražská radnice podle něj zvolila přesně opačný postup. „Dělá všechno pro to, aby lidi na ulici skončili,“ dodal Vancl.