Lidé se budou od léta hůře vyhýbat soudním obsílkám

Praha - Lidé se od poloviny příštího roku už zřejmě nebudou moci úspěšně vyhýbat soudním obsílkám. Novela občanského soudního řádu, kterou dnes schválil Senát, počítá s tím, že každý občan bude muset mít povinnou doručovací adresu. Nevyzvednutá zásilka od soudu bude po deseti dnech vhozena do poštovní schránky adresáta a obsílka by tak byla označena za doručenou. Změny, které novela obsahuje, povedou podle vlády ke zrychlení a zjednodušení civilních sporů před soudem. K platnosti chybí už jen podpis prezidenta.

Podle slov ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila přináší novela největší změnu občanského soudního řádu za poslední desetiletí. Ocenil, že novela podobně jako ve sněmovně získala podporu drtivé většiny senátorů. Z 66 přítomných jen tři normu nepodpořili.

Nově má být nevyzvednutá zásilka od soudu po deseti dnech vhozena do poštovní schránky adresáta a obsílka by tak byla označena za doručenou. Soud by to mohl anulovat jen v zákonem vymezených případech. Stejný režim má platit i pro doručování písemností podle správního a daňového řádu.

Na první pokus se podaří doručit pouze 30 procent obsílek

Ministerstvo spravedlnosti chce upřednostnit elektronické doručování soudních zásilek do datových schránek. Ty by podle něj měli advokáti, notáři a daňoví poradci. Ke zrychlení soudního řízení mají pomoci i zvukové nebo obrazové záznamy ze soudních jednání namísto písemných. Odstranily by se tím nepřesnosti a zkreslování informací při písemném zaznamenávání. „Většina věcí bude zachovávána v podobě nahrávek, ne v podobě písemných protokolů,“ uvedl ministr. Zkrátí se také rozsah odůvodňování soudních rozhodnutí a zvýšení významu přípravného jednání tak, aby se u soudu mohlo konat pouze jedno řízení.

Současné znění zákona umožňuje protahovat soudní řízení tím, že jeho účastníci nepřevezmou soudní zásilku. Nevyzvednutá soudní obsílka se totiž po deseti dnech vrátí k soudu, na první pokus se prý podaří doručit pouze asi 30 procent obsílek.

Drobné vady na kráse odstraní další úpravy

Pospíšil připustil, že novela má drobné vady na kráse, které bude ale možné napravit v dalších úpravách. Na jednu z nich upozornil senátor ČSSD a někdejší státní zástupce Miroslav Antl. Novela má podle něj umožnit asistentům státních zástupců, aby je zastupovali v prvoinstančním soudním řízení: „Je to naprosto nepřijatelné.“ Asistent je podle něj ve stejném pracovním vztahu jako třeba uklízečka, zatímco žalobce je ve vztahu služebním. Ministr přiznal, že je z toho také rozpačitý, chce státním zástupcům doporučit, aby této možnosti nevyužívali, a hodlá navrhnout v budoucnu její zrušení.

Norma rovněž posiluje postavení notářů v dědických řízeních jako „soudních komisařů“. Změna má podle ministerstva spravedlnosti zrychlit jednání o dědictví a méně tím zatěžovat soudy.

  • Poštovní schránky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/152/15155.jpg
  • Jiří Pospíšil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/527/52647.jpg