Úrazová nemocnice v Brně se asi nezruší, převede se na město

Praha - Brněnská Úrazová nemocnice bude pravděpodobně fungovat dál a měla by patřit městu. Senát dnes poslal prezidentovi k podpisu zákon o jejím převodu na Brno. O zákonu debatoval přes tři hodiny. Žádné usnesení k němu ale nakonec nepřijal. Norma proto putuje k prezidentovi v podobě, jakou na návrh ČSSD schválili poslanci. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chtěl nemocnici zrušit a péči o pacienty převést do nového zdravotnického komplexu v Brně-Bohunicích. Pokud by nyní chtělo Brno nemocnici v budoucnu zrušit či prodat, muselo by ji státu zase vrátit.

Ministerstvo chtělo nemocnici rušit, protože její rekonstrukce a modernizace by byla příliš nákladná. Traumacentrum pro léčbu vážných úrazů a poranění otevřel Julínek před týdnem v bohunické nemocnici. Do něj by měl přejít tým z „úrazovky“. Podle Jihomoravského hejtmana Michala Haška se ale „žádná jeřábová metoda“ přesunu do Bohunic nekoná. Julínek naopak tvrdí, že se pracovníci mají přesunout do konce ledna. „Jsem rodilý Brňák, nemám vůbec důvod ubližovat Brnu,“ uvedl ministr. 

Michal Hašek:

„Věřím, že hospodaření kraje se bude vyvíjet příznivě a budeme moci z rozpočtu Úrazové nemocnici přispět.“

Podle Haška je Úrazová nemocnice oblíbené a kvalitní zdravotní středisko, které léčí desetitisíce lidí ročně a kraj se bez něj neobejde. Kvalitní personál, který je v Úrazové nemocnici, by se přesunem do Fakultní nemocnice v Bohunicích podle Haška rozpadl a snížila by se kvalita dostupné péče. Podle něj nová krajská vláda v koaliční smlouvě uvedla, že Brnu s financováním nemocnice pomůže a pokusí se získat peníze z evropských fondů. O výši částky spekulovat nechtěl.

Debatu v Senátu celý den doprovázely velké desky, které porovnávaly technické vybavení a zázemí obou brněnských nemocnic. Julínek se svůj záměr na zrušení nemocnice snažil senátorům vysvětlit. Komplex v Bohunicích je podle něj velmi kvalitní, většina personálu z Úrazové nemocnice do Bohunic přejde a péče o pacienty se naopak ještě zlepší. Zákon označil za „vadný a problematický“. Podle něj by to mohl být
nebezpečný precedens, jak by se nynější pravidla zacházení se státním
majetkem dala obcházet. Výhrady k zákonu měli i pravicoví senátoři.

Hašek vyzval Julínka, aby se z nemocnice neodvážel majetek

Zdravotní výbor dokonce horní komoře doporučil, aby normu zamítla. Podle senátora Pavla Sušického (ODS) má zákon závažné legislativní a právní nedostatky, které budou převedení nemocnice ze státu na město bránit. Nezaručuje prý ani, že se v objektu musí poskytovat zdravotnická péče. Při hlasování ale v Senátu zamítnutí zákona neuspělo, neprošel ani návrh změn či to, aby se senátoři normou vůbec nezabývali.

Primátor Brna Roman Onderka i Hašek dnešní rozhodnutí Senátu ocenili. Hašek zároveň ministra Julínka vyzval, aby se nečinily žádné nevratné kroky a neodvážel se z nemocnice majetek. Už dříve se mluvilo o tom, že novému traumacentru ve Fakultní nemocnici Brno by se hodil novější CT přístroj, který Úrazová nemocnice má. Podle Haška by nyní ve věcech kolem Úrazové nemocnice mělo město a kraj udělat inventuru a rozhodnout o dalším rozvoji zařízení.

Michal Hašek
Zdroj: ČT24