Dotace na sociální služby mají být o třetinu nižší než loni

Praha - Řada organizací poskytujících sociální služby postiženým lidem a seniorům bude muset v příštím roce zřejmě výrazně omezit své služby kvůli nedostatku peněz. Sněmovnou odsouhlasený státní rozpočet na příští rok totiž na dotace těchto zařízení počítá s částkou o třetinu nižší než letos. Zatímco letos stát na sociální služby vyčlenil 6,8 miliardy korun, v příštím roce počítá s dotacemi ve výši 4,5 miliardy korun.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy je tak výrazné snížení pomoci pro řadu organizací likvidační. Postiženy podle něj zřejmě budou zejména neziskové organizace, před hrozbou zásadního omezení činnosti podle něj však stojí i velké ústavy řízené kraji.

Řada klientů proto podle Krásy bude muset počítat s výrazným zhoršením přístupu k sociálním službám, někteří je již nebudou mít k dispozici vůbec. „Někde dokonce může dojít k ohrožení schopnosti zajistit si základní životní potřeby,“ řekl Krása, podle něhož se hrozba týká desetitisíců klientů a o práci v sociálních službách mohou přijít tisícovky lidí.

Podle zástupců poskytovatelů sociálních služeb by vláda měla urychleně ještě v prosinci na dotace vyčlenit alespoň 1,5 miliardy korun. Jinak totiž budou muset ředitelé ústavů ještě do konce roku začít dávat výpovědi zaměstnancům, na jejichž platy nebudou mít peníze. „Já se obávám, že řada poskytovatelů už nepůjde do rizika, protože nemá důvěru v to, že dostane dostatek finančních prostředků v průběhu roku,“ prohlásil Krása.

Neziskové organizace kvůli ročnímu rytmu udělování dotací nemohou plánovat své aktivity dlouhodobě. Nebývá obvykle jasné, zda na projekt podpořený v jednom roce přijdou peníze i příští rok. Nejobtížnější pro ně navíc bývá přežití prvních měsíců v roce, neboť dotace přicházejí s velkým zpožděním.