Armáda chce dokoupit munici pro Gripeny

Praha - Ministerstvo obrany připravuje nákup nábojů pro palubní kanony pronajatých stíhaček Jas-39 Gripen a hodlá o pět let prodloužit smlouvu o logistické podpoře střel vzduch-vzduch, které tato letadla nesou. Hovoří o tom dokument ministerstva, kterým se bude příští týden zabývat vláda. Podle plánů NATO, dosud nepotvrzených českým parlamentem, mají mít čtyři české stíhačky po několik měsíců příštího roku na starosti ostrahu vzdušného prostoru tří pobaltských členů aliance.

Stovku ostrých střel AIM-9M Sidewinder, 18 cvičných raket, potřebná vypouštěcí zařízení a náhradní díly získala Česká republika od Spojených států v roce 2002 krátce před pražským summitem NATO.

Rakety určené pro vzdušný boj jsou nyní ve výzbroji gripenů i letounů L-159. Součástí kontraktu spojeného se střelami byla i dohoda o pětileté logistické podpoře, v jejímž rámci byl například vycvičen i český personál. Dohoda vyprší na konci letošního roku. Návrh na její obnovu Američané předložili už loni a počítá s českým čerpáním podpory prostředků vyčleněných americkou vládou ve výši od dvou do 2,5 milionů dolarů.

Ve zprávě pro českou vládu ministerstvo obrany zdůrazňuje, že pořízení munice pro gripeny je nutné „pro operační nasazení letky nadzvukových letounů a vytvoření minimální zásoby munice k plnění úkolů nejen v pohotovostním systému NATINADS, ale i úkolů 'Air Policing' při zajištění ochrany vzdušného prostoru České republiky“.