Stávka na budapešťském letišti ovlivnila i lety z Prahy

Budapešť - Stávka zaměstnanců budapešťského letiště Ferihegy dnes opět narušila provoz, takže zpočátku nemohla startovat žádná letadla. Odpoledne se situace začala vracet k normálu, cestující ale odlétali se zpožděním. Stávka, kterou si část zaměstnanců snaží vyjednat lepší pracovní podmínky, trvá už čtvrtým dnem. Z Prahy do Budapešti dnes byly kvůli stávce zrušeny tři lety.

Kvůli stávce nemohlo budapešťské letiště patřící německé skupině Hochtief zajistit ani základní bezpečnostní odbavení cestujících, a tak zůstalo mimo provoz celé dopoledne. Odpoledne zpoždění odletů většinou činilo půl hodiny, u příletů k žádným posunům nedocházelo. 

Zrušeny tři lety ČSA

Časně ráno se tvořily na letišti fronty cestujících. Přitom sobota bývá obvykle klidnějším dnem. Stávka se dotkla i spojení s Prahou. „Do Budapešti dnes byly zrušeny dva lety,“ řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Odpoledne číslo upřesnila na tři.

Z ruzyňského letiště neodstartoval ranní a polední let Českých aerolinií, uvedla mluvčí letecké firmy Daniela Hupáková. Třetí let podle Krejčí patřil maďarské společnosti Malév. ČSA se podle Hupákové snažily pasažéry přesměrovat k jiným dopravcům, ale vzhledem k situaci na budapešťském letišti se to nedařilo. V minulých dnech se kvůli stávce na Ferihegy lety mírně zpožďovaly, doplnila mluvčí ČSA.

Další stávky možná po Novém roce

Zástupci odborů na letišti Ferihegy požadují například zastavit omezování pracovních sil, lepší pracovní podmínky, méně přesčasů a novou kolektivní smlouvu. Letiště uvedlo, že stávka není vhodnou platformou pro jednání o nové smlouvě. Zdůraznilo také, že zastavení strukturálních změn, které začaly v roce 2006, je nepřijatelné.

Odboráři dnes uvedli, že jsou ochotni začít s provozovatelem letiště kdykoli jednat. Pokud ale nebudou jejich požadavky splněny, chtějí stávkovat i po Novém roce.