Pacienti v LDN stále ještě nemají na růžích ustláno

Praha - Pacienti v léčebnách pro dlouhodobě nemocné stále strádají, zůstávají bez jídla a pití nebo nemají možnost přivolat si personál. Zjistil to redaktor Mladé fronty Dnes, který se nechal zaměstnat jako sanitář na oddělení LDN v Mladé Boleslavi. Deník přitom upozorňoval na problémy léčeben pro seniory už v létě.

V mladoboleslavské LDN zůstala podle redaktora Mladé fronty jedna pacientka bez oběda, v několika případech klienti nedosáhli na hlásič, kterým se přivolává personál. V dokumentaci také chyběly informace o příjmu tekutin. Staniční sestra tvrzení deníku odmítá. „Kdyby opravdu nebyli pacienti napájeni, zjistil by to při vizitě lékař, že jsou dehydratovaní. A k něčemu takovému nedošlo,“ odmítá pochybení staniční sestra Mojmíra Heřmanová.
 
Situace se změnila po vlně zájmu ze strany médií, která se spustila před pěti měsíci. Hlavní problém ale zůstává: kvůli malým platům trvá akutní nedostatek zkušeného personálu a práce v LDN obecně není zrovna lákavá. Přitom na přístupu konkrétních zdravotníků záleží nejvíc. Kvůli nezájmu kvalifikovaného personálu o práci v léčebnách pro seniory také přicházejí často pacienti o možnost rehabilitace.