Kvůli problémům na jednokolejce dostal ostravský dopravní podnik pokutu

Ostrava – Drážní inspekce opět udělila milionovou pokutu ostravskému dopravnímu podniku. Městského dopravce potrestali inspektoři za dvě loňské události na tramvajové jednokolejce z Ostravy do Vřesiny. V dubnu a červenci 2007 proti sobě kvůli chybě řidičů vyjely tramvaje. Drážní inspekce udělila Dopravnímu podniku města Ostravy tutéž pokutu již podruhé, posledně se ale proti ní dopravní společnost odvolala k ministerstvu dopravy.

Ministerstvo dopravy sankci, kterou Drážní inspekce udělila ostravskému dopravnímu podniku, zrušilo. Případ měl být podle jeho verdiktu znovu projednán. Mluvčí inspekce Zdeněk Neusar řekl, že se tak stalo: „Doplnili jsme chybějící formální nedostatky a rozhodli znovu. Podle nás dopravní podnik pochybil, když nám mimořádné události neohlásil, nevyšetřil je a nepřijal bezpečnostní opatření.“

Ředitel Dopravního podniku města Ostravy František Kořínek s tvrzením Drážní inspekce nesouhlasí, případ podle něj nebyl podruhé projednán. „Ministerstvo nařídilo nové prošetření. To se nestalo. Žádné nové vyšetřování nebylo. Drážní inspekce rozhodla na základě stejných podkladů jako už dříve,“ uvedl. Dopravní podnik se proto zřejmě proti pokutě znovu odvolá. Ředitel společnosti již dříve uvedl, že podnik nepovažoval sporné situace na jednokolejce za mimořádné události, a proto je inspektorům nenahlásil.

Problémy, za které má podle inspektorů ostravský dopravní podnik zaplatit pokutu, neměly vážné následky. Dopravce tehdy celou událost vyřešil finančním postihem řidičů a o riziku se mluvilo na školeních.

Stejný problém ale na jednokolejce nastal letos v dubnu. Tentokrát se tramvaje, které proti sobě vyjely, srazily. Tři lidé při nehodě zemřeli, desítky dalších byly zraněny. Dopravce přijal několik opatření, která by měla zabránit opakování této situace.