Jakým způsobem vyhlašovat referenda? Vláda se radí

Praha - Předvánoční zasedání dnes čeká českou vládu. Na pořad dne se mimo jiné dostane i otázka referenda. Ta je diskutovaná především v souvislosti s přijetím Lisabonské smlouvy a smlouvami o americké radarové základně na českém území. Vláda se proto chystá projednat varianty, jakým způsobem celostátní referendum vyhlašovat, zda ke každému hlasování přijmout ústavní zákon, nebo vytvořit jednu obecnou normu. Kromě toho má kabinet také projednat daňové zvýhodnění biopaliv, mluvit bude také o podpoře odborného školství.

V české historii zatím proběhlo referendum pouze jednou, a to v otázce vstupu Česka do Evropské unie. Sociální demokracie navrhovala možnost všelidového hlasování o zásadních veřejných tématech již loni, ale neuspěla. Vláda dnes chce projednat vlastní návrh, který má podle předsedy Legislativní rady vlády Cyrila Svobody (KDU-ČSL) dvě varianty.

První počítá s tím, že na každé referendum by musel být schválen ústavní zákon a musely by s ním vyslovit souhlas tři pětiny poslanců a stejný počet senátorů. Druhá varianta navrhuje přijmout obecný zákon, který by popisoval podmínky, za nichž bude možné všelidové hlasování vyhlásit. Každé referendum by pak zákonodárci schvalovali nadpoloviční většinou. „Podle debaty mezi jednotlivými ministerstvy to zatím vypadá, že se kloní k variantě ústavního zákona,“ naznačil dnes Svoboda.

Veškeré potřebné údaje by měly být v registrech 

Na programu jsou také návrhy zákonů o čtyřech základních registrech. V budoucnu by měly fungovat registry obyvatel, osob, územní identifikace adres a nemovitostí a registr práv a povinností. Od začátku roku 2010 by v nich měly být všechny potřebné údaje o českých občanech. Život by měly zjednodušit úředníkům i obyčejným lidem. V souvislosti s novými databázemi by se měly začít vydávat také nové občanky. Jejich prostřednictvím bychom měli komunikovat s úřady a sloužit mají i k elektronické identifikaci.

Na novém průkazu už nebude muset být rodné číslo, rodinný stav, rodné příjmení a trvalý pobyt majitele. Změny těchto údajů jsou podle ministerstva vnitra nejčastějším důvodem pro vydání nové občanky.

Biopaliva, podpora odborného školství či prodej ČSA

Své zastoupení bude mít na vládním rokování také otázka biopaliv. Kabinet má projednat novelu zákonů o spotřebních daních, která předpokládá daňové zvýhodnění u tzv. biopaliv druhé generace. To jsou biopaliva, která nejsou vyrobena z potravinářských surovin. Patří sem například biologický odpad, některé traviny nebo rychle rostoucí dřeviny.

Ministr školství Ondřej Liška se na jednání vlády chystá s návrhem, který by utužil spolupráci mezi odbornými středními školami a konkrétními firmami. Taková vazba totiž nabízí žákům praktický rozměr jejich studia i možnost budoucího zaměstnání. Liškův návrh je součástí akčního plánu na podporu odborného vzdělávání, který má komplexně řešit tuto problematiku ve vztahu k požadavkům trhu práce.

Kabinet také projedná postup prodeje státního podílu v Českých aeroliniích. Ministerstvo financí navrhuje, aby výběrové řízení na nabyvatele 91,51 % akcií ve vlastnictví státu bylo organizováno jako dvoukolové. V prvním kole budou zájemci prokazovat splnění podmínek pro účast ve výběrovém řízení, ve druhém bude rozhodovat nabídnutá cena.

  • Cyril Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/549/54812.jpg
  • Občanské průkazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/346/34583.jpg
  • Ondřej Liška autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/12/1137.jpg