Klaus na fóru HN bilancoval události letošního roku, mluvil i o krizi

Praha - Prezident Václav Klaus na fóru Hospodářských novin Rok očima hlavy státu bilancoval události letošního roku. Klaus komentoval jak domácí politickou situaci, tak zahraniční události. Vyjádřil se i ke světové finanční krizi. Podle něj krize nesouvisí s uvolněným trhem.

„Letošní krize je evidentně produktem tragických omylů, zcela s trhem a s tržní ekonomikou neslučitelné podpory hypoték v USA a některých dalších zemích a zcela neadekvátní zvyšování peněžní zásoby v USA v minulé dekádě. S neregulovaností finančních trhů to nemá podle mého názoru absolutně nic společného,“ prohlásil Klaus, který se zdráhá mluvit o „největší krizi“. Takové krize už byly a budou a summity ani Sarkozy nevymyslí nic nového, dodal prezident.


Klaus se na dnešním fóru zmínil také o letošní volbě hlavy státu, říjnových volbách do krajských zastupitelstev a Senátu, které podle něj zatřásly republikou a jejich důsledky bude Česko pociťovat řadu let. Ze zahraničních událostí komentoval Klaus rusko-gruzínský konflikt v Abcházii a Osetii nebo zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem. Vyjádřil se i k odstupujícímu prezidentovi Bushovi, který podle Klause teprve nedávno přiznal svou chybu v tom, že uvěřil v existenci zbraní hromadného ničení. Klaus už v roce 2003 zastával podle svých slov názor opačný.

Prezident se dotkl i Lisabonské smlouvy - chybou podle něj je, že se debata k dokumentu zúžila na právní rámec. Klaus by vítal politickou debatu.