Před svátky posílí ČD přes sto vlaků

Praha – Více než sto vlaků posílí České dráhy před vánočními svátky. Dodatečné vozy by se měly objevit na spojích všech kategorií zejména v pátek 19. prosince a v úterý 23. prosince. Podle tiskového mluvčího ČD Ondřeje Kubaly bude ve vlacích o 14 tisíc míst více než obvykle.

Vlaky posílené o dodatečné vagony i posilové vlaky mají spojit především krajská města a také Česko se Slovenskem. Více míst bude například ve vlacích z hlavního města do Žiliny, Vsetína, Bohumína, Brna, Plzně nebo Českých Budějovic.

„Přesto doporučujeme cestujícím, aby si svá místa včas zarezervovali,“ řekla ředitelka odboru provozu osobní dopravy Luďka Hnulíková. Povinně místenková pendolina jsou podle ní již z velké části vyprodána.

Z Prahy vyrazí před svátky také celé posilové vlaky. Do Ostravy zamíří mimořádný spoj SC Pendolino a do Popradu a Košic dopraví cestující dodatečný noční rychlík Vihorlat.

V předvánočním období jsou vlaky podle zkušeností cestujících patrně nejvytíženější z celého roku. Kromě Vánoc posilují dráhy soupravy také před Velikonocemi, letními prázdninami nebo na dušičky.