Delegace amerických kongresmanů jednala v Praze o radaru

Praha - Skupina amerických kongresmanů v čele s demokratkou Ellen Tauscherovou dnes v Praze jednala o radaru. Kvůli zdravotním potížím několika členů delegace ale kongresmani program návštěvy zkrátili a předčasně odletěli. Tauscherová stojí v čele podvýboru pro strategické síly, který se zabývá protiraketovou ochranou, kterou chtějí Američané postavit ve střední Evropě. Delegace se setkala s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a vicepremiérem pro EU Alexandrem Vondrou. Zkrácením programu odpadla návštěva sněmovny, Senátu a setkání s ministryní obrany Vlastou Parkanovou.

Tauscherová loni při své návštěvě Prahy uvedla, že systém chránící před možnými nepřátelskými střelami musí být plně včleněn do NATO a musí bránit Evropu a Spojené státy. Prosazuje i to, aby byl podroben více testům. Podobně jako ona klade i příští demokratická administrativa velký důraz na technickou schopnost celého projektu. Delegace před Českem navštívila Polsko a Rusko, které protirakerovou ochranu ve středu Evropy odmítá.

V současné době se hlavně čeká na to, jaké kroky ve věci štítu učiní nový americký prezident Barack Obama i nový Kongres. Obama protiraketový systém v zásadě podporuje, nicméně dal najevo, že mu dá definitivní zelenou, až se ukáže, že je efektivní.