V Praze zahraje slavný Woody Allen, přijme ho i Klaus

Praha - Českému publiku se dnes představí Woody Allen, tentokrát ale ne jako režisér, nýbrž jako klarinetista. Světoznámý umělec a vášnivý jazzový hudebník zahraje v pražském Kongresovém centru v rámci evropského turné své kapely New Orleans Jazz Band. Před koncertem ho přijme na Hradě i prezident Václav Klaus, známý milovník jazzu.

Woody Allen se narodil 1. prosince 1935 jako Allan Stewart Konigsberg v ortodoxní židovské rodině v newyorském Brooklynu; v New Yorku také strávil celý svůj život. Umělecké jméno si vypůjčil od slavného klarinetisty Wooodyho Hermana. Jeho  filmy mu vynesly pověst jednoho z nejvýznamnějších amerických režisérů současnosti - který se navíc vyhýbá Hollywoodu. Celkem natočil už přes 40 snímků, které píše, režíruje a také ve většině hraje. Ty mu vynesly tři Oscary a celkem 21 nominací. O Oscarech mluví ale spíše s despektem, například pro ocenění za film Annie Hall si nepřišel, protože zrovna hrál s kapelou.

S New Orleans Jazz Bandem vydal dvě alba - The Bunk Project a hudbu z dokumentárního filmu Wild Man Blues. Po koncertě v Praze pokračuje Allenovo největší zahraniční turné v Budapešti, Florencii, Varšavě a Amsterodamu. Šnůru zakončí 2. ledna ve Španělsku, tam bude hrát na pěti místech.

Vášeň pro jazz z New Orleansu Allena provází už od dětství, kdy prý pořád poslouchal magnetofon, hlavně klasiku a operu, ale nejvíc si oblíbil právě tento žánr. I jeho dcery Bechet a Manzie se jmenují po dvou muzikantech: první má jako křestní jméno příjmení Sidneyho Becheta, druhá křestní jméno Manzieho Johnsona.