Zaorálek: Vláda nerespektuje Ústavu, ve hře je hlasování o nedůvěře

Praha - Česká vláda podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nerespektuje Ústavu. Pokud se neomluví za své výroky na adresu předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka pronesené poté, co Poslanecká sněmovna nepodpořila vládní návrh na vyslání českých vojáků do zahraničních misí v příštím roce, vyvolá ČSSD po Novém roce hlasování o nedůvěře kabinetu.

„My jsme v parlamtní demokracii a je to Parlament, který schvaluje vyslání vojáků do zahraničí. Postavit nás do situace, kdy se prostě neakceptují naše připomínky, kdy se v Senátu schválí 745 vojáků v Afghánistánu a pak se prostě ve sněmovně válcuje, sněmovna, aby přistoupila na to, co si zrovna vláda protlačí, to je vlastně nerespektování Ústavy,“ prohlásil Zaorálek v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Sociální demokracii se nelíbí ani výroky premiéra Mirka Topolánka, kterými počastoval Paroubka po neschválení vyslání vojáků do zahraničních misí. „Jiří Paroubek ohrožuje životy a zdraví mužů a žen v uniformách armády České republiky. Jiří Paroubek nese osobní odpovědnost za životy lidí ohrožených terorismem nejen v Afghánistánu,“ obviňoval v nich Topolánek.

Podle Zaorávka se vláda musí za tyto výroky premiéra sociální demokracii a jejímu předsedovi omluvit. „Pokud nedojde k tomu, že se vláda omluví za ty výroky, které slyšíme v poslední době, a pokud nebude odvolán ministr Langer, tak nejenže se nebude mluvit o dohodách, ale my vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě,“ pohrozil Zaorálek.

Vondra oponuje: Není za co se omlouvat

Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) ale Zaorálkovu rétoriku zásadně odmítá. „Já si myslím, že tady není vůbec za co se omlouvat. To, co prostě ČSSD demonstrovala v Parlamentu v pátek, je jasná ukázka toho, že vlastně o žádnou dohodu nestojí,“ branil stanovisko občanské demokracie. Dodal, že na prodloužení přítomnosti českých jednotek v Afghánistánu není nic špatného, ostatní státy počty svých vojáků v zemi dokonce navyšují. Jako příklad uvedl Spojené státy, Španělsko či Francii.

Topolánkovi i dalším členům jeho vlády se nelíbí, že poslanci neschválili záměr vlády poslat do Afghánistánu české vojáky i v roce 2009 ani poté, co nabídl kompromisní řešení. Slíbil nižší rozšíření mise ISAF v Afghánistánu i ukončení české účasti v protiteroristické operaci Trvalá svoboda ke konci roku 2009 ve stejné zemi. Vypracovat konkrétní podobu kompromisu dostala za úkol ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) ještě během vánočních svátků. Plán by měl počítat s ukončením přítomnosti stovky českých protiteroristických specialistů v operaci Trvalá svoboda, jak už slíbil v pátek Topolánek, a snížením počtu českých vojáků v misi ISAF na 500.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24