Exkluzivní průzkum pro ČT: Češi letos podlehli kouzlu živých stromků

Praha - Letošní Vánoce jsou ve znamení přírodních stromečků, pod ně si totiž uloží dárky více než polovina českých domácností. Lidé se mohou těšit hlavně na elektroniku, ale nebudou chybět ani nevšední zážitky jako seskok padákem, zorbování nebo pivní lázeň. Informace přinesl průzkum, který exkluzivně pro Českou televizi vypracovala agentura STEM.

Přírodní stromky letos ozdobí domy a byty až šedesáti procent Čechů. Domů si je pořídily především mladé rodiny s dětmi. Naopak v sedmi procentech domácností se obejdou úplně bez stromečku. „Stromeček nebudou mít především lidé, kteří jsou ve věku více než šedesát let a zároveň lidé s nejnižším vzděláním. Právě lidé v důchodu už nevidí ve stromečku takový význam,“ uvedl František Bartoš z agentury STEM.

Mezi dárky vede elektronika

Mezi nejčastější dárky přitom patří elektronika, konkrétně televize, DVD a MP3 přehrávače nebo třeba mobily, které zvolilo více než čtyřicet procent Čechů. Oblíbené jsou u lidí mezi třiceti a pětačtyřiceti lety nebo u vysokoškoláků. Tyto dárky vybírají hlavně muži.

Naopak lidé nad šedesát let nakupují spíše tradičněji. Důvody těchto trendů přibližuje Bartoš: „Elektronika je velice specifický typ dárku, který nemůžou kupovat lidi, kteří tomu nerozumí a nemají s tím zkušenost. Zároveň elektroniku nejspíš nekupují lidé s nižším příjmem.“

Pod stromečkem lze najít i seskok padákem

Z průzkumu dále vyplynulo, že zhruba desetina Čechů bude nadělovat nevšední dárky. Obdarovaní pak pod stromečkem naleznou například seskok padákem, zorbování nebo pivní lázeň.

  • Vánoce v Česku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/591/59017.jpg
  • Televize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/85/8428.jpg
  • Parašutisti autor: Veronika Pakanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/350/34952.jpg