Sníh komplikuje cestování i ve Spojených státech

Washington – Námraza na vozovkách vážně komplikuje dopravu v severnějších částech Spojených států. Uzavřena byla dálnice ze státu New York do Pensylvánie, v Bostonu, New Yorku, Seattlu či San Francisku zase nabírala až čtyřhodinová zpoždění letadla, která nemohla na zamrzlou ranvej. Dopravní kalamita v USA si zatím vyžádala jeden lidský život a desítky zranění.

Úřady ve státu New York kvůli námraze uzavřely 200 kilometrů dlouhý úsek hlavního dálničního tahu do Pensylvánie. Policie zároveň doporučila motoristům, aby vůbec nevyjížděli. Ve městech Wales a Lancaster auta na silnice dokonce nesmějí, protože místní úřady zakázaly ve svém katastru veškerou dopravu.

V Bostonu ve státu Massachusetts byly dnes kvůli počasí uzavřeny všechny školy. Na namrzlé silnice totiž nesměly vyjet školní autobusy. Podle úřadů hrozilo, že nedojedou v pořádku.

Mrazivé počasí si podle CNN vyžádalo přinejmenším jednu oběť, když při hromadné srážce 30 aut na namrzlé dálnici ve státu Michigan zahynul třicetiletý muž. Desítky dalších lidí byly zraněny.

Podle meteorologů bude husté sněžení pokračovat na severovýchodě USA i v dalších dnech a ojediněle může napadnout až 50 centimetrů nového sněhu. Meteorologové zároveň varují před silným větrem, který bude dosahovat rychlosti 65 kilometrů za hodinu.