Vánoční stromek v Čechách zdomácněl až v polovině 19. století

Praha - Lidé dnes dávají přednost zejména umělým vánočním stromečkům, které zdobí zejména skleněnými ozdobami. V některých rodinách se však vrací k tradičnímu zdobení perníčky či slaměnými ozdobami. Umělé stromečky se do Čech dostaly stejně jako přírodní z Německa, a to záhy po roce 1812, co se přírodní stromek usídlil v českých domácnostech. Tradice zdobení stromečku však nepochází ani z Německa, ale z Francie, kde v Burgundsku irský opat v době Vánoc ozdobil posvátnou jedli.

Stromeček není česká tradice. Vznikla v roce 573, kdy irský opat přišel do Burgundska a na dvoře burgundského krále v době zimního slunovratu nazdobil posvátnou jedli loučemi ve tvaru kříže a rozsvítil ji. Pod ozdobeným stromkem pak uspořádal projev na téma narození Ježíše Krista. Nicméně katolická církev v té době byla podle publicisty Pavla Toufara ostře proti stromečku jako takovému, protože jí to připomínalo pohanské zvyky. Nakonec však usoudila, že není dobré jít proti lidem, takže koncem 16. století stromeček povolila a naopak jej začala upřednostňovat.

Pavel Toufar

„V jedli, ve věčně zeleném stromu, spatřovali symbol příslibu věčného života od Ježíše Krista ke Křesťanům, k věřícím lidem.“

V Česku nemá vánoční stromek dlouhou tradici. Poprvé vánoční jedli ozdobil pro své přátele v roce 1812 ředitel pražského Stavovského divadla Jan Karel Liebich na svém libeňském zámečku. „Zajímavostí je, že jeho přátelé mu na jedli navěsili vykoupené směnky od lichvářů, neboť on byl totiž velmi zadlužený,“ připomněl v rozhovoru pro ČT publicista Toufar okolnosti kolem prvního ozdobeného stromku v Čechách.

První umělý stromek byl do Čech přivezen již po roce 1812, záhy poté, co se přírodní stromek usídlil v českých domácnostech. Umělé stromečky se vozily z Německa, byly vyřezávány z překližky nebo z papíru a nabarvené na zeleno. Nicméně na trhu se tehdy moc neuchytili.

Nový zvyk se však začal prosazovat jen pozvolna, a to až ve 40. letech 19. století v bohatých pražských měšťanských rodinách. Více než umělé stromky z Německa se ujaly živé stromečky, smrčky, jedličky nebo májky ozdobené sladkým pečivem, perníkem a především ovocem - jablky nebo hruškami, mandlemi či rozinkami. Zřejmě roku 1860 se na stromečku v Čechách poprvé rozsvítily lojové svíčky. Na přelomu 19. a 20. století přišly skleněné ozdoby, zejména z korálků. Zdobení je však výsadou zejména 20. století.