Vánoce oslaví i čeští vojáci v zahraničí

Praha - Několik set českých vojáků stráví vánoční svátky v zahraničních misích, přesně se jedná o 835 osob. Nejvíce mužů a žen v českých uniformách bude na Štědrý den v Kosovu a Afghánistánu. Několik vojáků pak také v Iráku nebo Čadu. Vojáci velmi pozorně sledovali páteční jednání v Poslanecké sněmovně, který neprodloužil českou účast v mezinárodních vojenských misích.

V Kosovu bude na vánoční svátky více než 400 mužů a žen, většina z nich bude na Štědrý den poprvé mimo domov. Na Vánoce nebude chybět tradiční večeře ani půlnoční mše. „Půlnoční bude v deset hodin, abychom to zbytečně neprotahovali. Druhý den musí hodně lidí zase do práce,“ uvedl kaplan 13. kontingentu KFOR Kamil Vícha. Vojáci také dostali od vedení armády společný dárek - koncert Aleše Brichty a jeho kapely.

Vojáci ovšem z pátečního rozhodnutí parlamentu příliš nadšeni nejsou. „Nepotěšilo nás to. Pro nás se ale nic nemění, dál plníme rozkazy svých nadřízených,“ prohlásil Radek Mitiťuk, velitel patroly 13. kontingentu KFOR. V Kosovu zůstanou vojáci až do začátku příštího roku. Domů se začnou vracet 8. ledna.

Skutečnost, že Češi v Kosovu a dalších zemích mají v roce 2009 mandát zatím jen na dva měsíce, znepokojuje i naše spojence. V případě odchodu českých jednotek by byly jejich síly oslabeny, jak potvrzuje velitel mírových sil KFOR v Kosovu Fin Kyösti Halonen: „Jsou čtvrtinou našich bojových sil, operují v důležité oblasti poblíž administrativní hranice se Srbskem a mají velmi odpovědnou práci.“