Několik havárií dnes komplikovalo provoz na dálnici D1 u Lipníka

Lipník nad Bečvou (Přerovsko) – Během půlhodiny havarovalo dnes večer devět vozidel na novém úseku dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Bělotínem na Přerovsku. Nehody se staly v obou směrech, celkem nedojelo do cíle osm osobních a jedno nákladní auto. Příčinou byla patrně neopatrná jízda na namrzlé vozovce.

„Dálnice je průjezdná hlavně díky tomu, že má každý směr tři jízdní a jeden odstavný pruh,“ uvedla operační důstojnice policie. Podle jejích informací se v první nehodě srazily tři, ale možná i pět vozů. Později havarovalo další osobní auto, které sjelo z cesty, a posléze dvě osobní auta kolidovala s náklaďákem.

Nehody měly následky v podobě několika zranění. První čtyři lidé, které zdravotníci ošetřili, byla rodina cizinců. „Odvezli jsme je do hranické nemocnice. Většinou s kontuzemi, tedy lehčím zraněním,“ uvedl mluvčí záchranky Jan Weinberg. Další lehce zraněný člověk skončil v olomoucké nemocnici.

Nehody se staly na úseku, jenž byl otevřen před necelým měsícem. Ilona Zábojová z údržby dálnic uvedla, že posolená mokrá vozovka začala místy namrzat. Řidiči podle ní jeli neopatrně.

Mokré posolené silnice začínají dnes večer namrzat i na Šumperku nebo Protivanovsku, tedy především ve vyšších polohách.