Vyproštěná skialpinistka v noci na dnešek zemřela

Hradec Králové - Žena, kterou včera odpoledne zavalila v Krkonoších lavina, v noci na dnešek zemřela. Záchranáři 36letou skialpinistku vyprostili ve velmi vážném stavu a v noci bojovala o život na kardiochurgii královéhradecké nemocnice. Přes veškeré snahy o resuscitaci museli lékaři ženu, která byla podchlazená na 14 stupňů celsia, prohlásit krátce po 10. hodině za mrtvou. Masa sněhu se včera utrhla nedaleko Luční boudy a zavalila trojici skialpinistů, kteří byli na túře mimo značené stezky. Jedna ze dvou žen se dostala z laviny sama a přivolala pomoc. Horská služba už teď tvrdí, že turisti porušili návštěvní řád parku, když se vydali mimo značené cesty.

Do záchranné akce se zapojilo šedesát záchranářů, šest psů a tři vrtulníky. Přes maximální nasazení trvalo vyprošťování skoro tři hodiny, jelikož pátrání komplikoval nepřístupný terén a také tma. „Lavinová nehoda je vždycky komplikovaná událost, je to otázka časová a otázka množství lidí. V tomto případě navíc byl velký problém dostat se do dané lokality, muselo se na lyžích,“ řekl náčelník Horské služby Jiří Brožek.

Záchranáři vyrazili na místo neštěstí během deseti minut. Asi po hodině vyprostili muže, který nehodu přežil bez vážnějších komplikací. Šestatřicetiletou lyžařku ovšem vytáhli silně podchlazenou a bez známek života až po třech hodinách. Uvízla totiž pod 1,5 metru hlubokou vrstvou sněhu. Záchranářům se ji ale podařilo oživit a vrtulník ji pak v bezvědomí převezl do hradecké nemocnice. „Ta žena byla silně podchlazená, nicméně měla vzduchovou kapsu před obličejem,“ řekl Anatolij Truhlář ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Trojici skialpinistů překvapila 150 metrů široká lavina na takzvané Červenkově muldě, která leží nedaleko Luční boudy na hřebenech Krkonoš. Jde o oblast oblíbenou mezi extrémními lyžaři a snowboardisty, přestože tu laviny padají poměrně často. „Je to lokalita, kterou nevede žádná lyžařská trasa, takže mimo značené trasy to bylo,“ prohlásil Brožek. Lyžaři s sebou navíc neměli žádné pomůcky pro záchranu v lavině, jako třeba lopaty či lavinové vysílače.

V Krkonoších teď platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Ten nezakazuje chodit na túry, lidé by si ale měli dávat pozor na strmé svahy, kde hrozí uvolnění lavin. Na horských hřebenech leží asi půl metru sněhu.