Zastupitelství nesouhlasí s postupem inspekce v kauze Marcely Urbanové

Praha - Městské státní zastupitelství v Praze nesouhlasí s postupem Inspekce ministra vnitra (IMV) v případu Marcely Urbanové, obviněné z křivé výpovědi v údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Inspekce tvrdí, že policistka, která Urbanovou vyšetřuje, opakovaně pochybila. Podle státního zastupitelství však v této fázi případu může úkony vyšetřovatelky hodnotit pouze žalobce, a nikoliv inspekce. Státní zástupce její postup také přezkoumal a chyby v něm nenašel, řekla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Ze závěrů IMV, které včera zveřejnil deník Právo, vyplývá, že policistka chybovala již od počátku případu. Dva měsíce před obviněním Urbanové prý vyslechla některé svědky včetně Čunka, aniž údajně svůj postup dostatečně zákonně odůvodnila. Mluvčí inspekce Martina Lídlová deníku řekla, že vyšetřovatelka svým postupem sice nespáchala trestný čin, ale existuje podezření, že se mohla dopustit kárného provinění.

„Inspekci ministra vnitra nepřísluší hodnotit povahu a zákonnost úkonů trestního řízení. Toto oprávnění náleží v přípravném řízení výlučně státnímu zástupci,“ uvedla Zenklová. Žalobkyně Jana Hercegová podle ní proto požádala ředitele IMV Zdeňka Pelce, aby se k postupu útvaru vyjádřil.

Urbanová usiluje o zastavení trestího stíhání 

Inspekce i žalobci se vyšetřováním zabývali kvůli stížnosti Urbanové a jejích právníků. S ohledem na závěr inspekce plánuje Urbanová zřejmě znovu žádat o zastavení svého trestního stíhání a stěžovat si na podjatost vyšetřovatelky. Podle Zenklové však státní zástupce nezjistil, že by policistka chybovala, a to také sdělil právníkovi Urbanové.

Urbanová, která v době, kdy Čunek zastával funkci starosty Vsetína, pracovala jako jeho sekretářka, vicepremiéra obvinila z korupce. Státní zástupce ale jeho stíhání zastavil a policie naopak začala stíhat Urbanovou. Hrozí jí až tři roky vězení.