Dryml: Omlouvat se mají provokatéři, ne já

Praha - Senátor za ČSSD Vladimír Dryml se odmítá omlouvat Haně Orgoníkové i straně za svoji snahu sehnat policejní informace o své stranické kolegyni Orgoníkové, a to přesto, že jej k tomu vyzval i předseda strany Jiří Paroubek. Podle něj se jedná o osobní selhání Drymla, a proto se od něj distancuje. Podobně reagovaly na Drymlovo chování i další špičky ČSSD a žádají rychlé vysvětlení celé kauzy - místopředseda strany Petr Vícha navíc předpokládá vyvození důsledků.

„Z dostupných informací je zřejmé, že se jedná o ojedinělé selhání jedince, které v žádném případě nenese znaky systémového jednání, vydírání, politické korupce a zastrašování tak, jako tomu bylo v kauze poslance ODS Moravy,“ prohlásil předseda ČSSD, který je nyní na dovolené v cizině a s Drymlem se chce po svém návratu sejít.

S tím však senátor rozhodně nesouhlasí. „Nechápu, jak se pan předseda může distancovat od něčeho, když nemá dostatek informací. Ty informace má pravděpodobně jednostranné a já se těším na to, až se spolu potkáme,“ reagoval na Paroubkovo vyjádření Dryml na ČT24.

Omlouvat se nebudu, podám trestní oznámení

Vladimír Dryml:

Senátor Dryml se prý nemá ani za co omlouvat. „Nic jsem proti ČSSD ani Haně Orgoníkové neudělal, jen jsem si chtěl ověřit určitou informaci. Ten, kdo by se měl omlouvat, by měli být ti provokatéři, kteří celou kauzu vyvolali,“ uvedl pro ČT24. 

Dryml hodlá na Mladou frontu Dnes, která informace o jeho snaze získat kompromitující materiály na Orgoníkovou zveřejnila, podat trestní oznámení, a to hned 2. ledna. Chce napadnout tvrzení listu, že si najal detektivní agenturu a o informace žádal. Tvrdí, že byl opakovaně vyzýván a informace mu byly nabídnuty. Potom už prý jakýkoliv kontakt odmítl.

Orgoníková je podle svých slov Drymlovým jednáním překvapená a nechce se k němu vyjadřovat alespoň do doby, než se k celé kauze vyjádří předsednictvo strany. Zároveň ale dodala, že neví nic o tom, že by byla někdy vyšetřována protikorupční policií, ani nepodávala na představitele ČSSD trestní oznámení, jak tvrdí Dryml.

Dryml se podle deníku obrátil na detektivní agenturu kvůli tomu, že prý Orgoníková byla vyšetřována protikorupční službou údajně v souvislosti s trestním oznámením na vedoucí představitele ČSSD. Dryml podle deníku při setkání s domnělým detektivem 11. prosince obvinil Orgoníkovou ze zneužívání veřejných peněz v Královéhradeckém kraji.

Předsedkyně královéhradecké ČSSD
Zdroj: ČT24