Městští strážníci mohou od Nového roku opět měřit rychlost v obcích

Praha - Městští strážníci mohou od Nového roku opět měřit rychlost v obcích. Zákon jim nyní umožňuje měřit jen na úsecích schválených republikovou policií a navíc označených značkou. Podle některých strážníků ale není jasné, jak má značka vypadat, a tak prozatím raději čekají. Ministerstvo dopravy považuje takové obavy jen za zbytečnou paniku. Přesto dnes zveřejnilo vizuální podobu značky a připravuje novou vyhlášku.

Městští strážníci dávali pokuty za nedodržení rychlosti do poloviny roku 2008. Na veřejnosti se ale začal objevovat názor, že strážníci pravomoci zneužívají a snaží se jen naplnit městské pokladny. Poslanci jim tedy pravomoc odebrali. Nicméně ministr vnitra Ivan Langer se zasadil o to, aby jim začátkem tohoto roku byla pravomoc vrácena.

Některá města zatím váhají, v Praze už mají 17 značek

V současné chvíli ale strážníci čekají na přesnější pravidla a konkrétní podobu značky, která má jejich úsek vymezovat. V Hradci Králové, Plzni a Jihomoravském kraji včetně Brna jsou rychlostní radary prozatím vypnuté.

Zákon obcím a městům, které chtějí měřit rychlost, ukládá, že místo musí být označeno obrazem kamery a nápisem, kde začíná a končí měření rychlosti. Cedule si měly vyrobit samy. Jenže různá provedení by mohla řidiče mást. „Není možné, aby v každém městě byla každá značka jiná,“ ohrazuje se velitel Městské policie Vyškov Petr Sedláček.

Obce se obávají následných žalob pokutovaných. Ministerstvo dopravy si ale stojí za svým, podle něj je podoba značky v zákoně popsána jasně. „Nelze vyloučit, že někdo by to mohl soudně napadnout, ale nechci předjímat případné rozhodnutí soudu. Domníváme se, že městské policie skutečně můžou měřit tak, jak byly zvyklé,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

V Praze se rozhodli nechat značky vyrobit podle popisu v zákoně a zvolili standardní černobílý formát. Značky teď upozorňují na úseková měření a jsou na 17 místech v hlavním městě. „My jsme vytvořili nějakou formu, tu jsme projednali s ministerstvem dopravy a žádný problém jsme v tom neviděli,“ konstatuje Miroslav Rajchart, vedoucí oddělení silničního správního úřadu.

Ministerstvo dopravy teď tuto značku považuje za vzorovou a počítá s ní do nové vyhlášky. Vyjít má na jaře. Čekat na ni ale strážníci nemusí. Zda bude městům a obcím stačit zveřejnění podoby značky, zatím ale není jasné. Jisté je, že pokud budou mít obavy ze soudních sporů, raději si počkají do jara, kdy vyhláška vyjde.