Za nezaplacené povinné ručení přijde pokuta už v únoru

Praha - Majitelé aut, kteří letos nezaplatili povinné ručení, dostanou pokutu už v únoru. Informuje o tom deník Právo. Ze sedmi milionů registrovaných vozidel nemá povinné ručení zhruba desetina.

Česká kancelář pojistitelů (ČKP) od 1. ledna začala za každý den účtovat neplatičům podle druhu vozidla tzv. příspěvek do garančního fondu ve výši 20 až 300 korun. První dopisy s vyčíslením dlužné částky za leden rozešle ČKP lidem, kteří neuhradili povinné ručení, v první polovině února.

„Skutečně s tím začneme od února vždy za uplynulý měsíc. Jestliže vlastník vozidla příspěvek neuhradí do 30 dnů, pošleme mu urgenci. Když ani na tu nebude reagovat, bude následovat soud a exekuce. To už ale dlužná částka podstatně naroste o všechny s tím související náklady a penále,“ uvedl výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.

Zjišťovat neplatiče bude ČKP pravidelně každý měsíc srovnáváním údajů z centrálního registru motorových vozidel s databází pojišťoven. To, zda mají majitelé za vozidla povinné ručení zaplaceno, zjistí na internetové stránce kanceláře pojistitelů.