Dechová zkouška - dostatečný důkaz, že řidič pil

Praha - K usvědčení řidiče, že pil alkohol, od Nového roku stačí dechová zkouška. Počítá s tím nový policejní zákon. Výsledek nadýchaný do alkoholtesteru byl dosud jen orientační a hodnotu důkazu měl až krevní rozbor. Tím pádem policisté přestávají i vozit opilé řidiče na krevní testy do nemocnice. Pokud ale řidič bude trvat na odběru krve, policisté ho k lékaři odvézt musí. V případě, že se alkohol v krvi potvrdí, řidič za převoz a odběr zaplatí až 1 500 korun.

Někteří odborníci jsou z novinky rozpačití a předkládají několik námitek. Podle soudního znalce Jaroslava Zikmunda by mohli být řidiči trestně stíháni i za hladinu, kterou nemají v krvi, nadýchají například po žvýkačce. Policisté to však odmítají. „Pokud budou hladiny kolem 0,1 nebo 0,2 promile, tak policista udělá ještě jedno měření třeba za dalších 10 minut,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

V Česku platí nulová tolerance návykových látek v krvi řidiče. Naměřené množství kolem jednoho promile rovná se až tři roky vězení. Jedna dechová zkouška by tak soudu nemusela stačit a mohl by žádat krevní testy a další svědecké výpovědi.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Podle policistů a ministerstva vnitra jsou ale měřiče kvalitní a u soudu jako důkaz obstojí. Přesto prý policisté budou řidiče, u kterých naměří kolem jednoho promile, vozit na krevní testy. To by do zákona chtělo opět zapracovat i ministerstvo dopravy. Stejně tak ještě mohou nastat změny při řešení sporných případů. Kdyby se ukázalo, že měření krve je i nadále nezbytné, hodlá ministerstvo dopravy prosazovat návrat k dosavadnímu stavu.

Zatímco u opilého řidiče policisté zjistí hladinu alkoholu v krvi okamžitě, testery na drogy tohle zatím neumí. S těmito řidiči tak policisté budou muset vždy jet na odběry k lékaři. 

  • Speciální detektor na alkohol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/458/45705.jpg
  • Tresty pro opilé řidiče od nového roku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/602/60143.jpg