Poslanci ODS zvažují podání další stížnosti na Lisabonskou smlouvu

Praha - Přesně za měsíc mají o Lisabonské smlouvě jednat čeští zákonodárci, není ovšem vyloučeno, že ratifikaci opět zablokuje podání další stížnosti k Ústavnímu soudu. Další stížnost z Prahy do Brna vidí jako pravděpodobnou i premiér, byť se od této možnosti sám distancuje. "Je to docela možné. Pokud by to byli občanští demokraté, tak spíše lidé zvolení za ODS," uvedl premiér.

„Teď pan Topolánek přichází s tím, že asi přijde nějaká ústavní stížnost a on že to nemůže ovlivnit. No, to tedy mohl vědět už začátkem prosince,“ říká předseda ČSSD Jiří Paroubek.  

Nespokojenci v modrých barvách teď plánují útok. Například poslanec Juraj Raninec prohlásil, že nebude hlasovat pro Lisabonskou smlouvu a případně se připojí k dalšímu podání stížnosti k Ústavnímu soudu. Podobně se vyjádřil i poslanec Jan Schwippel: „Ta myšlenka nemá úplného lídra, ale skutečně jsme to my, kdo o tom přemýšlí nejintenzivněji.“

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Realizace plánu ale bude vyžadovat neobvyklé spojenectví s komunisty. Pokud by se nic nezměnilo, podpisy z řad občanských demokratů by na podání stížnosti zřejmě nestačily.

Komunisté trvají na referendu

K soudu totiž musí stížnost putovat nejméně s 41 poslaneckými podpisy. Komunisté jsou případnému podání k soudu otevření, trvají ale na referendu. „Nevylučuji žádné jednání, například co se týká podání ústavní stížnosti v případě, že nebudeme úspěšní s referendem,“ uvedl Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM.

Čas pro stížnost přijde až po případné ratifikaci smlouvy celým parlamentem. Zasáhnout může i prezident, ten spojence nepotřebuje. „Podání prezidenta republiky bych doporučoval v každém případě, i kdyby se někdo jiný vzchopil, nebo ne,“ uvedl už v listopadu tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Sněmovna bude o Lisabonské smlouvě jednat už třetího února. ODS chce ale nejdřív prosadit radar, a na schůzi tak lze čekat další spory s opozicí.