Topolánek se sejde s opozicí, aby zajistil schválení armádních misí

Praha - Premiér Mirek Topolánek se sejde s představiteli opozice, aby se s nimi dohodl na podpoře prodloužení mandátu zahraničních misích české armády pro letošní rok. Projednání materiálu proto vláda o týden odložila. Topolánek to oznámil na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

S představiteli opozice se chce premiér sejít spolu s ministryní obrany Vlastou Parkanovou a náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem. „Není to na jednání dvou politických lídrů, ta otázka není záležitostí jednoho funkčního mandátu jedné vlády nebo několika politiků. To je otázka podstatně vážnější,“ podotkl premiér s tím, že je na předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi, kdo jej bude na schůzku doprovázet. „Jednat se má, jednat se určitě bude a pan předseda Topolánek zná naše podmínky,“ reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Předseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ochotu premiéra přivítal. „Je to to, po čem jsme dlouho volali,“ uvedl s tím, že jde podle něj o materiál, o kterém se už 14 dní hovoří, ale sociální demokracie ho ještě neviděla. Topolánek naopak tvrdí, že materiál přesně kopíruje požadavky opozice, jak s ní byly dohodnuty.

Reportáž Olgy Málkové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Změny ve vládě mají zpoždění, ekonomická rada bude do konce týdne

Do konce týdne premiér oznámí složení národní ekonomické rady, která bude více než sedmičlenná a jejím úkolem bude vytvoření ekonomického plánu pro řešení krize a jejího předložení sněmovně. Dnes naopak nedošlo ke zveřejnění avizovaných změn ve složení kabinetu, protože si koaliční partneři vyžádali čas na projednání těchto změn.

Na závěr Topolánek ocenil aktivní přístup českého předsednictví při řešení konfliktu v Gaze, sám prý už jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem. Zároveň připomněl, že vláda aktivně řeší také konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou o dodávky plynu. Dnes ráno do Kyjeva odcestoval s delegací Evropské komise také ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, aby se pokusil přispět ke smíru a především k obnovení dodávek do Evropy v plném rozsahu.