Před izraelskou ambasádou se konala demonstrace odpůrců Izraele

Praha - Nedaleko izraelského velvyslanectví v Praze se sešlo zhruba 80 odpůrců izraelského útoku na pásmo Gazy. Demonstraci svolal Svaz muslimských studentů v České republice. Na místě hlídkovalo několik policejních vozů a uniformovaných policistů. Po necelé hodině byla demonstrace v klidu ukončena.

Demonstrace začala krátce před 18:30. V chladném počasí ji zahájilo přibližně 40 odpůrců Izraele, zejména arabských studentů. Počet demonstrujících se v průběhu akce zhruba zdvojnásobil. V davu se objevily dvě palestinské vlajky a několik malých transparentů s nápisy jako „Právo žít má i Gaza!“ nebo s texty obviňujícími OSN z nečinnosti. Demonstranti za skandování „Zastavte holocaust v Palestině“ a „Free Palestina“ zapálili několik svíček. Drobný incident se stal v okamžiku, kdy procházející starší žena na demonstranty vykřikla, že ona podporuje Izrael. Kromě slovní potyčky se však spor nevyhrotil.

Proti izraelské operaci se demonstruje v muslimském světě, ale i v Paříži, Londýně a Sydney. Západ dál žádá klid zbraní a varuje před humanitární krizí v pásmu, kde žije 1,5 milionu Palestinců. Ti nemají elektřinu a trpí nedostatkem jídla a vody. Izrael odůvodňuje vojenské operace proti Gaze tím, že Palestinci odtud raketami střílejí na cíle v Izraeli.

Odpůrci Izraele se letos již v Praze sešli 2. ledna, když na stejném místě demonstrovalo proti izraelskému postupu v Gaze více než sto lidí. Demonstraci uspořádala Muslimská obec v Praze, k jejím požadavkům se přidali i zástupci dalších palestinských a muslimských organizací.