Na Havlíčkobrodsku bude do konce týdne značka Zimní výbava

Jihlava - Dopravní značky Zimní výbava přibudou i na silnice druhé a třetí třídy kolem dálnice D1 na hranicích kraje Vysočina na Havlíčkobrodsku. Měly by být nainstalovány do konce tohoto týdne. Řekl to dnes ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Zdeněk Vacek. Vedení kraje tím chce zabránit hlavně tomu, aby kamiony bez příslušného zimního vybavení po osazení těchto značek na dálnici D1 využívaly krajské silnice jako objízdnou trasu.

Krajští silničáři požádali o stanovení dopravního značení příslušné správní úřady na Havlíčkobrodsku, Pelhřimovsku a Žďársku. „Na Havlíčkobrodsku už byla jednání uzavřena, v dalších dvou okresech ještě pokračují,“ řekl Vacek. Značky se podle něj budou na silnice rozmisťovat v pátek, většinou do přenosných stojanů. Jejich počet bude ještě upřesněn, ve všech třech okresech jich bude několik desítek.

Záchranáři by se nemuseli dostat včas k nehodě

Případné zablokování objízdných tras dálnice D1 při sněhové kalamitě by podle vedení kraje reálně snížilo akceschopnost hasičů, záchranné služby, údržby silnic a policie. „Může se stát, že nebudou moci zasáhnout v případě velké nehody ani na dálnici, kam se přes ucpané silnice nedostanou, ani na samotných zablokovaných silnicích,“ uvedl Joukl.

Už koncem loňského roku instalovali pracovníci Ředitelství silnic a dálnic ve vysočinském úseku dálnice D1 dalších 26 dopravních značek Zimní výbava ve směru od Jihlavy do Velké Bíteše. Zimní pneumatiky jsou tak povinné na téměř sedmdesátikilometrovém úseku dálnice D1 od 94. kilometru u Humpolce až na 162. kilometr do Velké Bíteše. Značky jsou umístěny na křižovatkách a na nájezdových větvích dálnice.