Klaus odmítl pozvání na slavnostní večer k předsednictví EU

Praha - Prezident Václav Klaus nepůjde na slavnostní večer v Národním divadle, který ve středu pořádá vláda u příležitosti zahájení českého předsednictví v EU. Nepřijetí pozvání je zřejmě prvním Klausovým bojkotem předsednictví. Premiér Mirek Topolánek akci pořádá na počest zahájení půlročního šéfování EU a u příležitosti návštěvy Evropské komise v Praze. Eurokomisaře nicméně Klaus na Hradě uvítá. Informaci přinesl server Lidovky.cz.

„Pan prezident v Národním divadle nebude. Na Pražském hradě přijme Josého Manuela Barrosa a členy Evropské komise, ale v divadle nebude,“ sdělil Klausův mluvčí Radim Ochvat. Prezidentovy důvody rozebírat odmítl. „Prostě tam nebude,“ řekl pouze a dodal, že Klaus byl do Národního divadla pozván.

Lidovky.cz napsaly, že podle zdrojů z Hradu se Klaus slavnosti nezúčastní kvůli své „nechuti ke společnosti euroúředníků“ a postoji ke směřování EU. Hodinovou scénickou koláž bratrů Petra a Matěje Formanových nazvanou Sladíme Evropu ale bude sledovat Klausův předchůdce Václav Havel, který pozvání přijal.

„Jeho účast na slavnosti vyjadřuje známý Havlův postoj a podporu vlády, je výsledkem jeho dlouhodobého usilování,“ uvedl exprezidentův tajemník Martin Vidlák.