Senát odložil hlasování o Lisabonské smlouvě na únor

Praha - ODS se v zahraničním výboru Senátu podařilo prosadit další odklad senátního schvalování Lisabonské smlouvy o budoucím fungování EU. V zahraničním výboru uspěli s návrhem přerušit projednávání na 30 dnů. Senátor ODS Vlastimil Sehnal návrh zdůvodnil snahou zajistit hlasy sedmi občanských demokratů, které jsou nutné k dosažení ústavní většiny pro schválení smlouvy. Zástupci ODS zároveň doporučovali počkat se schvalováním do přijetí takzvaného stykového zákona. Ten má zpřesnit podmínky, za kterých společně rozhodují obě komory parlamentu.

Odklad v zahraničním výboru pomohli ODS prosadit i předseda lidoveckých senátorů Rostislav Slavotínek a předseda výboru Jiří Dienstbier (za ČSSD). „Nevidím osobně žádný důvod, proč by Lisabonská smlouva neměla být schválena okamžitě,“ prohlásil Dienstbier. Nejhorší by ale podle něj bylo smlouvu „hodit do placu“ a riskovat tak, že by ji Senát neschválil.

ODS chce vyčkat na přijetí „stykového zákona“

Přijetí smlouvy v horní komoře prosazují ČSSD, KDU-ČSL a Klub otevřené demokracie, které dají dohromady 42 hlasů. K senátní ratifikaci smlouvy je však třeba nejméně 49 hlasů. Zástupci ODS proto doporučovali se schvalováním vyčkat také na přijetí „stykového zákona“, který už Senát schválil a nyní ho projednává sněmovna. Vláda by pak při dojednávání evropských norem a rozhodnutí měla respektovat postoje obou komor parlamentu. Pokud bude zákon přijat, najde se podle Sehnala v Senátu sedm senátorů ODS, kteří Lisabon podpoří.

Odložit schvalování až do přijetí zákona o vztazích obou parlamentních komor, který má zavést podmínku vázaného mandátu vlády, tedy
souhlasu sněmovny i Senátu s převodem pravomocí členského státu na EU, doporučil dnes i senátní výbor pro evropské záležitosti.

Odpůrce smlouvy Pospíšil uvedl, že bez přijetí těchto norem je Lisabonská smlouva v Česku neproveditelná, protože budou chybět mechanismy kontroly. Zároveň připomněl rozhodnutí prosincového kongresu ODS, podle něhož mají zákonodárci přednostně usilovat o schválení smluv, které se týkají umístění protiraketové radarové základny USA na českém území. Senát smlouvy schválil už loni, ve sněmovně má ale vláda s jejich prosazením problémy. Nejbližší schůze sněmovny, na které by poslanci mohli smlouvy schvalovat, má začít 3. února.

  • Senát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/43/4214.jpg
  • Jiří Pospíšil zdroj: www.senat.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60751.jpg